Környezetvédelem

Túlfogyasztás ellen újfajta kalóriatáblázat?

Köztudott, hogy a túlfogyasztás a szervezetünkre és a környezetünkre is egyaránt nagy terhet ró. Arra, hogy az embereket visszafogottságra ösztönözzék egy egészen érdekes ötlettel állt elő az amerikai üzletember és politikus, Michael Bloomberg.

A kiindulási ötlet az volt, hogy a megszokott kalóriatáblázatot kibővítik egyéb információkkal, és megnézik, hogy melyik tájékoztatás éri el a legerősebb hatást. Tanulmányukban a kutatók négy különböző információt mutattak meg a résztvevőknek:

1. Semmilyen információt nem adtak
2. Kalóriatáblázat
3. Kalóriatáblázat + ledolgozáshoz szükséges séta távolsága
4. Kalóriatáblázat + ledolgozáshoz szükséges séta időtartama

A kutatásban résztvevők akkor fogyasztották a legtöbbet, amikor semmilyen információ nem állt a rendelkezésükre, míg a legkevesebbet (közel 200 kcal-val kevesebbet) a harmadik esetben. A maradék két alkalommal nagyjából azonos eredmény, 100 kcal-val kisebb fogyasztás jött létre.

Bár a csökkenés nem tűnik jelentősnek, mégis nagy különbséget jelent mind élettanilag, mind környezetünkre vonatkozóan, állítják a szakértők. A kutatók következő célja tesztelni a rendszert a valódi életben, akár éttermekben, akár internetes ételfutároknál.

Forrás: http://grist.org