Környezetvédelem

Szigetelés: előbb a testet, aztán a házat

Miközben folyamatosan állnak elő újabb és újabb hatékony szigetelési eljárásokkal, illetve légkondicionáló megoldásokkal, elfeledkezünk arról, hogy öltözködésünk helyes megválasztása mennyivel energia-hatékonyabb.

Könyvtárnyi irodalom található az energia-hatékony fűtési és hűtési rendszerekről illetve a megfelelő szigetelés fontosságáról. Arról azonban csak ritkán esik szó, milyen energia-megtakarítási potenciál rejlik a ruházat megfelelő megválasztásában.

Visszavezethető mindez az elkényelmesedett körülményeinkre is, ugyanis a legkülönbözőbb műszaki megoldásokkal igyekszünk minden helyzetben hasonló körülményeket biztosítani számunkra, ahelyett, hogy hagynánk testünket alkalmazkodni.

Az egyik szakember így nyilatkozott a témával kapcsolatban: „Az emberek lusták ahhoz, hogy hozzanak egy pulóvert, vagy levegyék a kabátjukat, inkább a termosztátokkal változtatják meg az épület klímáját” Kissé túlzó talán a kijelentés, alapvető igazság azonban található benne, pedig a test szigetelése sokkal energia-hatékonyabb, mint a mesterséges módszerek.

A téma abból a szempontból is jelentős, hogy pár fok megváltoztatása egy épületen belül milyen nagy energiafelhasználással párosul. Elég kissé körültekintőbbnek lenni, kis mértékben túllépni komfortzónánkon és jelentős mennyiségű energiát tudunk vele megtakarítani.

Forrás: http://www.treehugger.com