Környezetvédelem

Uniós környezetvédelmi cselekvési program 2020-ig

Az EU Bizottsága új cselekvési programot javasol, amely 9 kiemelt célkitűzés megvalósítását lehetővé tevő környezetvédelmi döntéshozatali ütemtervet tartalmaz 2020-ig.

Noha tett némi előrelépést bizonyos területeken, az EU még mindig nem halad jó úton ahhoz, hogy teljesíteni tudja környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos célkitűzéseinek összességét – szögezi le a program javaslatát ismertető ec.europa.eu portál.

Többre van szükség ahhoz, hogy javítani tudjuk a környezet állapotát, és hozzájáruljunk ahhoz, hogy az Európai Unióban intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés valósuljon meg.

Mindannyiunk érdeke, hogy az ökoszisztémák egészségesebbek legyenek, környezetünk pedig kevésbé legyen szennyezett. Ezért szükséges a vállalkozások számára a források hatékonyabb felhasználása, az éghajlattal összefüggő problémák leküzdése elleni fellépésből adódó lehetőségek (ökoinnováció) kihasználása a kiszámíthatóbb szakpolitika révén.

A programmal jól járnak a fogyasztók is, mert több „zöld” termék kerül forgalomba, és érthetőbbek lesznek a terméktájékoztatók.

A program előnyös az EU-n kívüli régiók számára is, mivel javul az Európai Unió környezeti állapota, és az EU erőteljesebben lép majd fel a regionális és globális környezeti kihívások leküzdésére.

A környezeti problémák nem ismernek országhatárokat. Összehangolt, uniószerte érvényesülő közelítésmódra van szükség ahhoz, hogy az Európai Unión belüli problémákat meg tudjuk oldani, és segítséget nyújthassunk a regionális és globális kihívások kezelésére.

A programnak köszönhetően az EU erélyesebben tud majd fellépni a főbb környezeti kihívások kezelése érdekében.

Bizonyos esetekben ehhez új vagy felülvizsgált szakpolitikai és jogi intézkedésekre van szükség. Esetenként a meglévőjogszabályok hatékonyabb végrehajtása már önmagában is elegendő ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményeket – olvasható a portálon.