Környezetvédelem

Fákat klónoznak Angliában

Klónozni szeretnék az Egyesült Királyság legnagyobb, legrégibb és ökológiailag legjelentősebb fáit, melyek a klímaváltozás visszaszorításában is fontos szerepet játszhatnak.

David Milarch amerikai természetvédő már meg is kezdte 3.000.000 dolláros projektjét az óriási fák reprodukálására, ennek keretein belül több tízezer genetikailag azonos facsemetét ajánlott fel iskolák, városok és földbirtokosok számára ingyen.

„Az alapötlet, hogy visszaszerezzük, amit elvesztettünk, vagyis minél több ökológiailag fontos növénnyel rendelkezzünk. Logikus, hogy ehhez a legnagyobb és legrégebbi fák génjeit használjuk fel, hiszen az 1000 évesnél is idősebb növények már bebizonyították, szinte bármit át tudnak vészelni.”

A fák klónozása azonban nem egyszerű. Legalább ezer példány szükséges ahhoz, hogy kettő vagy három gyökeret eresszen, de ez a szám akár az ötezret is elérheti bizonyos esetekben. Milarch reményei szerint a brit fák klónozása megindulhat a következő néhány hétben, valamint hozzátette, később Nagy-Britannia összes jelentősebb fájáról szeretne hasonlót készíteni.

Forrás: http://www.guardian.co.uk/