Környezetvédelem

Veszélyben a bor a felmelegedés miatt

Talán elsőre nem is gondolnánk, hogy az éghajlatváltozás tehető felelőssé a bortermelés nehézségeiért, a szakértők szerint azonban egyértelműen ez áll a háttérben.

A bor iránti kereslet talán sohasem volt olyan magas, mint az elmúlt években – a kínálat azonban drasztikusan csökkent, melyért többen a globális felmelegedést teszik felelőssé. A CNN jelentései szerint a világ bor iránti igénye nő, miközben a legfőbb bortermelő régiók működése hektikussá vált a bizonytalan időjárás következtében.

Elterjedt információ, hogy a globális felmelegedés hatással van az időjárásra, ez azonban olyan előre nem várt hatásokkal jár, mint a különböző növények minőségének romlása. Az instabil időjárás, a korai forróság Franciaország, Spanyolország és Argentína bortermelő vidékein is a szőlő túl gyors érését és rothadását okozta, ezért 2012-t a valaha volt legrosszabb évnek kiáltották ki, a 2013-as pedig alig mutatott javulást.

Annak ellenére, hogy a megtermelt bor világszerte csökkent, úgy tűnik a kereslet egyre csak nő, az Egyesült Államokban 2%-al nőtt a múlt évben, míg Kínában közel megnégyszereződött 2009 óta. Megfigyelhető trend a kis pincészetek számának növekedése, ez azonban még mindig kevés ahhoz, hogy a teljes igényt kielégítsék.

Forrás: http://www.treehugger.com/