Környezetvédelem

IKEA-hálózat az elektromos autóknak

Minden nagy-britanniai áruházánál elektromos töltőállomást létesít – jelentette be az IKEA, közölve, hogy a berendezések telepítését már decemberben megkezdi.

A nagy bútorkereskedelmi céget két szempont vezérli: elsősorban az, hogy reagáljon az autópiaci fejleményekre, de az is fontos, hogy hírnevét továbbra is úgy őrizze meg, mint a fenntartható fejlődés, a megújuló energiák hasznosításának élharcosa.

Az IKEA a szigetországban a Nissan céggel társult a töltőállomás-hálózat létrehozására. A Nissan Leaf nevű elektromos autója igen sikeresnek látszik a brit piacon, az idei évben eladásai már meghaladták a másfél ezer darabot, a teljes elektromos autóeladás volumene negyedévente több, mint 1,1 ezer egység.

Az IKEA és Nissan olyan állomások kihelyezését ígéri, ahol a jármű telepeinek feltöltése kevesebb, mint másfél órát vesz igénybe. Egy ilyen állomást már 2011.óta működtetnek Londonban, a Wembley stadion közelében, amelyik eddig messze a legnagyobb forgalmat bonyolítja le – derül ki a businessgreen.com portál tudósításából.

Arra számítanak, hogy az autóeladásokat feljavítják a töltőállomások számának gyarapításával. Az autók értékesítését ugyan segíti a londoni kormányzat 5 ezer font értékű támogatása, ugyanakkor az autósokat elbizonytalanítja a még viszonylag kevés elektromos töltőállomás Nagy-Britanniában.