Környezetvédelem

Ausztrália szén-dioxid kibocsátása

Ausztráliát igencsak górcső alá vette a környezetvédelmi média az elmúlt időszakban, köszönhetően azoknak a közzétett adatoknak, melyek a hatalmas szennyezésre utalnak.

Tudósok Ausztráliát nevezték a legnagyobb szennyezőnek, már ami az egy főre jutó szén-dioxid kibocsátást illeti. Az éghajlati kutatások is azt mutatják, hogy az ország 2013-ban megdöntötte az eddigi rekordokat a maga 36 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátásával – ez példátlanul magas szám, különös tekintettel a nemzetek között folyó folyamatos együttműködésekre a veszélyes éghajlatváltozás visszaszorítása érdekében.

Összességében Ausztrália a 16. a szén-dioxid kibocsátás világrangsorában, emellett évente közel 2.1 %-al emelkedik is a náluk tapasztalható érték. Miközben a világ többi fejlett országaiban – legyen szó akár az USA-ról – csökkenő tendenciát mutatnak a kibocsátások, addig a kenguruk földjén minden intézkedés kudarcba fulladt, ami a csökkentésre irányult.

Ausztrália kormánya ráadásul úgy döntött, hogy nem küld környezetvédelmi minisztert az ENSZ éghajlatváltozás konferenciájára, sőt azt is bejelentette, hogy hatályon kívül szeretné helyezni az ország szén-dioxid adóját.

Forrás: http://www.theguardian.com/