Környezetvédelem

Klímaváltozás: negyedével kúsznak fel az árak

A mezőgazdaság alkalmazkodása a klímaváltozásokhoz az évszázad közepére önmagban negyedével növelheti az ágazat által előállított termékek árát.

A potsdami egyetem kutatói készítettek a klímaváltozás hatásairól tanulmányt – írja a businessgreen.com portál – , és ebben az árak jelentős növekedése mellett azt is prognosztizálják, hogy a termőterületnek egy jelentős részét az energiatermeléshez hasznosítható úgynevezett energianövények termesztésére kell átalakítani.

Megjegyzik: elsősorban nem ez utóbbi fogja azonban befolyásolni a globális élelmiszerpiacot, hanem az éghajlatváltozás. A bioenergetika hatásai ugyanis a kutatók által készített lehetséges forgatókönyv szerint 5 százalék körüli drágulást vonhatnak magukkal.

Azt azonban hangsúlyozzák, hogy a vizsgálódáshoz figyelembe vették az élelmiszerkereslet átalakulását az éghajlat változásával, a termésvolumen és -hozam alakulására, illetve az új bioüzemanyagok felhasználását a közlekedés-szállításban. A terméshozamok mérséklődése számos fontos gabonafajtát érint. Annak mértéke legalább 10 százalék, egyes esetekben 38 százalék is lehet.

A kutatás vezetője szerint a klimatikus változások valószínűleg a növénytermesztésre szánt területek igen radikális növelésének igényét vetik majd fel. Eddig 200 millió, a potsdami kutatók szerint azonban legalább 320 millió hektárnyi új területet kell majd termelésbe vonni. Erre elsősorban az amerikai és afrikai kontinens déli részein kerülhet sor, jelentős erdőirtások végrehajtásával.