Környezetvédelem

San Diego 100 százalékban megújul

San Diego nem vár többé, hogy reagáljanak az éghajlatváltozásra. A dél-kaliforniai város egy ambiciózus tervet eszelt ki, hogy 100 százalékban megújuló energiaforrást használjanak, amelynek köszönhetően 2035-re felére csökkenthetik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A legszebb az egészben, hogy a republikánus és a demokrata oldal is egyhangúlag jóváhagyta a döntést.

Természetesen a cél eléréséhez minden megújuló energiaforrást növelni kell, köztük a napenergia és a szél, amely a legnagyobb hangsúlyt kaphatja. San Diego már így is a második város a listán, amely a napenergia termelését mutatja. Az elmúlt két évben 76 százalékkal növelték a napenergia kapacitásukat.

A terv egy olyan kezdeményezést is tartalmaz, amelynek lényege az, hogy a városban található fákat 35 százalékkal növeljék 2035-re. Ez talán még fontosabb, mint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozása, mivel a fák megkötik a szén-dioxidot. Több klímakutató is felismerte annak a fontosságát, hogy úgy lehet a legkönnyebben megfékezni a légkör melegedését, hogyha az ökoszisztémát hasonlóra próbáljuk alakítani, mint amilyen régen volt. Erre a fák tökéletes példák.

solar-panels-cleantech-san-diego-lead-1020x399

További célok közé tartozik a szilárd hulladékok újrahasznosítása, amelyet 90 százalékkal szeretnének növelni. Ezen kívül korlátoznák a személygépkocsik használatát, illetve fejlesztenék a tömegközlekedési és kerékpározási infrastruktúrát. A város felét elektromos járművekkel szeretnék látni.

Forrás: http://inhabitat.com