Környezetvédelem

Egy ritka lakó tért vissza San Franciscoba

A 20. század hajnalán, San Francisco folyamatos bővülésének köszönhetően a California Pipevine Swallowtail (Blue Swallowtail - Battus philenor) nevezetű pillangófaj egyre kevesebbszer bukkant elő, és most, a 21. században már kifejezetten ritkák a környéken. Ezt egy helyi biológus, Tim Wong nem nézhette tétlenül, úgyhogy épített egy pillangóházat a hátsó kertjében. Néhány év elteltével a lepkék sikerrel elszaporodtak, így a kertjében lévő fa kékbe borulhatott.

Wong a szabadidejét arra áldozza, hogy visszahozza San Franciscoba ezeket a lepkéket, talán épp ezért hívják “lepkékkel suttogónak”. A növény, amivel ez a pillangófaj táplálkozik, szintén ritka a vidéken, ezért Wong azon volt, hogy ilyet szerezzen. És kis idő elteltével talált is a San Francisco-i Botanikus Kertben, ahol megengedték, hogy vigyen belőle haza egy kicsit. Ezek után csupán egy házat kellett építenie, ahol a lepkék a természetes környezetükben tudnak élni és szaporodni, Wong pedig ezt a folyamatot szemmel tudja tartani.

lepke3

Kezdetben 20 pillangója volt, most a lepkeháza kezd túlnépesedni. Úgyhogy most megvárja, amíg az egyedek kifejlődnek, és utána elszállítja őket a botanikus kertbe. Saját bevallása szerint tavaly több ezer pillangót vitt oda. “Rengeteg pillangót láttunk ahogy röpködnek, táplálkoznak, szaporodnak és bábozódnak be a kertben. Jó dolog látni, hogy amit csinálunk, az működik.” – mondta Wong a Vox-nak.

lepke4

Wong persze tudja, hogy ezt nem tudja mindenki utána csinálni, ennek ellenére azért azt elmondta, hogy már azzal is segíthetünk, ha a saját kertünket ültetjük tele őshonos növényekkel, és megőrizzük azt a környezetet, ami a korábban ott őshonos állatoknak adott otthont. Kis lépésekkel is lehet haladni egy szebb, állatokkal és növényekkel harmóniában élő világ felé.

Forrás: http://www.vox.com/