Környezetvédelem

Ehető csomagolás

2016.08.28. - 14:47  |  Nincs hozzászólás

Modern korunk egyik legnagyobb problémája a szemét, és annak mértéke. Az óceánokban város méretű szigetek képződtek már hulladékból, ami sem a víznek nem tesz jót, sem pedig azoknak az állatoknak, amik onnan szerzik be a táplálékukat. Erre kínált megoldást korábban egy floridai sörfőzde, akik a sörös pakkok csomagolását sörfőzési melléktermékekből készítették, így nem csak nem szennyezték vele a környezetet, de élelmet is biztosítottak a vízi élőlényeknek.

Ezt, vagyis ehhez nagyon hasonló technológiával kísérleteznek, hogy a műanyag csomagolást teljes mértékben felváltsák tej-alapú, ehető csomagolással. A tejben lévő kazeinből készített csomagolóanyag nem csupán környezetbarát, de még jobbnak is bizonyul, mint a hagyományos műanyagfólia. A kutatások szerint ennek az anyagnak sokkal kisebbek a pórusaik, ennél fogva akár 500-szor hatékonyabban zárják el az élelmiszert a külvilágtól. Ezzel megnöveli a termékek fogyaszthatósági idejét, tehát az áruházaknak sem kell olyan hamar kidobniuk az el nem adott élelmiszert. Közvetve és közvetlenül is csökkenti a hulladéktermelést.

milk3

Az étel elfogyasztása után akár a csomagolásnak is neki eshetünk, ha nassolni támad kedvünk. Ám akármennyire is tetszik az ötlet, hogy a szendvicset egy kis csomagolással fojtjuk le, ez még a jövő zenéje, ugyanis a kazein-csomagolóanyag készítői egyelőre még csak kísérleteznek a műanyagfólia alternatívájával. A kész csomagolóanyag ugyan sokkal jobb, mint a műanyag, de egyelőre nem túl rugalmas, sőt nagyon hamar szétmállik a vízben. Ennek a problémának a kiküszöbölésére citrus pektint kevernek a csomagolásba.

milk2

Tekintve, hogy ezek ehetőek, ezért senki nem örülne neki, ha az áruház polcán lévő koszt is meg kéne ennie a csomagolással, ezért valószínűleg nem tudják majd teljesen felváltani a plasztik csomagolásokat, de például az egyesével csomagolt lapkasajtoknak a belső csomagolását könnyű szerrel átvehetik.

Forrás: http://newatlas.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »