Környezetvédelem

Az elmúlt 1000 évben rengeteget melegedett a Föld

A NASA legjobb klímaváltozással foglalkozó tudósai megállapították, hogy az elmúlt 1000 évben soha nem tapasztalt mértékben melegedett a Föld. A tudósok azt is jósolták, hogy a következő 100 évben az átlagosnál 20-szor gyorsabban fog melegedni a Föld átlaghőmérséklete.

Gavin Schmidt, a NASA egyik kutatója szerint “az utóbbi 30 évben kivételes területre kerültünk.” Azt is elmondta, hogy az elmúlt 1000 évben nem melegedett ilyen mértékben a Föld. Egyetlen egyszer sem. 2016 júliusa volt az eddigi legmelegebb hónap valaha. Valamint idén 1,38°C-kal volt magasabb az átlaghőmérséklet, mint a XIX. században. És ez rendkívül közel van a párizsi klímacsúcson megállapított 1,5°C-os limithez. A NASA arra hívta fel leginkább a figyelmünket, hogy innentől már ugrásszerűen fog nőni a Föld átlaghőmérséklete, hogyha nem teszünk valamit ellene.

nasa2

Schmidt szerint, hogyha egy aprócska esélyt is szeretnénk hagyni, hogy megmentsük a bolygónkat, akkor ” világszinten jelentősen csökkenteni kell a széndioxid kibocsátást.” Erre viszont nem lát sok esélyt, mivel jelenleg a 2°C-os emelkedést megakadályozó lépéseket sem tették meg az emberek.

nasa1

“Ez egy hosszútávú dolog, ami mellett senkinek sem lenne szabad elmennie tétlenül. Konkrét bizonyítékaink vannak, arra hogy a globális felmelegedés él és virul, és nem távozik egyhamar. A hőmérséklet-emelkedés nem áll meg. Akik pedig azt hiszik, hogy a felmelegedésnek vége van, azok rózsaszín szemüveggel nézik a világot. A következő 100 évben a társadalom legégetőbb problémája lesz a klímaváltozás.” – tette hozzá Schmidt.

Forrás: http://inhabitat.com/