Környezetvédelem

Drasztikusan fogynak az állatok

Földünket több oldalról a pusztulás fenyegeti. Ez persze nem csak nekünk rossz, mert nem lesz hol laknunk, de az állatok is borzasztóan megsínylik ezeket a problémákat. A környezet rombolása, a globális felmelegedés, az orvvadászat és a légszennyezés mind erőteljesen hozzájárulnak ahhoz, hogy a Földön élő állatok többsége igen hamar eltűnhet a bolygó felszínéről.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Zoological Society of London kiadott egy új jelentést, ami felmérte az biodiverzitást és az állatok populációjának változását az 1970-es adatokhoz képest. Persze az eredmény nem sok örömre ad okot. Ha nem változtatunk valamin drasztikusan és azonnal, 1970-hez képest 67%-kal kevesebb állat lesz a bolygón 2020-ra. “1970 és 2012 között a gerinces állatfajok populációi 58%-kal csökkentek.” – áll az Élő Bolygó jelentésben. Ez nagyjából azt jelenti, hogy évente a gerinces fajok 2%-a tűnt el a bolygóról.

wwf2

Már évek óta tudjuk, hogy amerre haladunk az nem jó, mégsem változik szinte semmi. “2012-ben 1,6 Földnek megfelelő biokapacitásra volt szükség, hogy fedezze mindazt a természeti erőforrást, melyet az emberiség abban az évben elhasznált.” Vagyis már négy évvel ezelőtt is több, mint a Föld által kínált erőforrások másfélszeresét használtuk fel. Ezek a dolgok közvetve fenyegetik az állatokat, de mi a helyzet a közvetlen veszélyekkel? A hatalmas mértékű erdőirtások már több majom fajt a kihalás szélére sodort. Ugyan örömteli hír volt néhány hónapja, hogy a pandák lekerültek a súlyosan veszélyeztetett fajok listájáról, de az orangután átvette a helyét ebben a kategóriában.

Pongo pygmaeus Orang-utan with baby at Camp Leakey Tanjung Puting Reserve South Kalimantan, Indonesia

A jelentés üzenetét kellene mindannyiunknak fontolóra vennie: “Ahhoz, hogy változatos formáiban és funkcióiban megőrizhessük a természetet […] figyelembe kell vennünk a tényt: csak egy bolygónk van, melynek természeti erőforrásai végesek.”

Forrás: https://www.theguardian.com/