Környezetvédelem

Kanada is szén nélkül üzemel tovább

Már megírtuk, hogy az Egyesült Királyság és Franciaország is rövid időn belül bezáratja az összes szénerőművét, hogy más, nem környezetszennyező energiára támaszkodva lépjenek be egy tisztább jövőbe. A remélhetőleg egyre bővülő listára most Kanada is felkerül, ráadásul nem is akárhogy, az előzetes bejelentésükhöz képest 10 évvel korábban hagyják maguk mögött a fosszilis energiát.

A CBC riportja szerint ez egy kulcsfontosságú döntés, hogy elérjék a párizsi Klímacsúcson aláírt egyezményben foglaltakat, miszerint Kanada, a 2005-ös szinthez képest legalább 30%-kal csökkenteni szeretné az üvegház hatású gázok kibocsátását 2030-ig. Azzal, hogy bezárják a szénerőműveket évente 66 tonnával kevesebb káros anyagot juttatnak a levegőbe. Emellett pedig azt jelenti, hogy addigra Kanada energiájának 90%-a víz-, nukleáris-, szél- és napenergiából fog származni.

Xcel Energy's Sherburne County (Sherco) Generating Station near Becker, Minnesota.

Jelenleg egy egész országra kiterjedő szén-adót vetnének ki, így azoknak a tartományoknak nagy összegeket kell kifizetniük az államnak, akik nem állnak elő valami megoldással, hogy háttérbe szorítsák a szén alapú energiát. Egyet kivéve (Saskatchewan) az összes tartomány beleegyezett, hogy megalkotja a saját szén-tervét.

Forrás: http://www.cbc.ca/