Környezetvédelem

30 év környezeti változásai a NASA képsorozatában

Gyakran érkeznek hírek az olvadó gleccserekről, szárazságokról és az olyan masszív ipari projektekről, amik drámaian változtathatják meg a bolygót. Mégis ezek a hírek túl sokszor tűnnek el a semmiben, és szinte minden kutató egyetért abban, hogy a sajtó nem fordít elég figyelmet ezekre a valóban mindenkit érintő problémákra. A NASA azonban kitartó.

A NASA továbbra is töretlenül adja ki a különböző, megdöbbentő kutatási eredményeket és mutat be képeket a bolygó helyzetéről. A legutóbbi fotószériájuk a “Változás képei” is ezt a célt szolgálja, a bolygó különböző részeiről láthatunk képet “előtte-utána” stílusban. A képeken az 30 évvel ezelőtti és a mostani állapotokat lehet megtekinteni, és szavak nincsenek ezekre.

nasa3

A Forbes egyik újságírója írta le így a képeket: “A sorozat rendkívül jól megmutatja, milyen gyorsan és mennyire nagy vonalakban tud megváltozni a Föld arculata, főleg az urbanizációnak és a klímaváltozásnak köszönhetően. […] Néhány esetben persze a változáshoz semmi köze az embereknek, például a szigetek megjelenésénél, de jó pár eltérés közvetlenül a mi hibánk.”

A sorozatban 120 kép kapott helyet. A világ minden pontjáról érkeztek képek, és egytől egyig, mindegyiken látványos a változás, néhány kép azonban még önmagában is megállja a helyét.

nasa1

Az Inhabitat a fenti képet emelte ki. Ez Grönlandon készült, ahol látható a korai jégolvadás. “Folyók, patakok és tavak jelennek meg a Grönlandot borító jég felszínén minden késő tavasszal, vagy kora nyáron. De 2016-ban jóval korábban kezdődött ez a folyamat, mint ahogy szokott. Ráadásul a korai olvadás olyan, mint amikor egy kis hógolyót gurítunk le a hóval borított hegyoldalon. Az olvadás felgyorsul, mert a víz nem veri vissza olyan jól a napfényt, mint a jég, így több hőt nyel el a terület, és tovább fokozódik az olvadás.” – írja a NASA.

A fényképsorozat megtekinthető itt, a NASA interaktív weboldalán.

Forrás: http://inhabitat.com/