Környezetvédelem

Idő előtt zár be az USA egyik legnagyobb szénerőműve

A 2015-ös párizsi klímacsúcs óta több ország tett lépéseket annak érdekében, hogy betarthassák az egyezményben foglaltakat. Emiatt sok helyen elképesztő beruházások történtek megújuló energia termelésére. Persze a mérleg másik oldalát is könnyítették és kivonták az állami pénzeket a fosszilis energiát előállító erőművekből.

A fosszilis energia ipara határozottan haldoklik. Nem elég, hogy egyre kevesebb pénz áramlik ide, de például a napenergia ipara olyan mértékben növekszik mind területileg, mind technológiailag, hogy hamarosan átveheti a szén erőművek helyét. Még sok tennivaló van, a tudósok keményen dolgoznak azon, hogy a napelemek sokkal hatékonyabbak legyenek.

Talán ennek a robbanásszerű fejlődésnek és terjeszkedésnek köszönhető, hogy az arizonai Page melletti Navajo Generating Station szénerőmű a tervezett idő előtt fogja bezárni kapuit. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) előírta, hogy 2044-ig kell bezárni az üzemet, mégis az erőmű bejelentette, hogy 2019-ben végleg leállnak.

coal1

Éves széndioxid kibocsájtás (tonna)

A Navajo erőmű Nyugat-Amerika legnagyobb üzeme, és azon üzemek listáján, hogy az Egyesült Államokban lévő üzemek közül, melyik mennyire járul hozzá a klímaváltozáshoz, egy “előkelő” hetedik pozíciót foglal el. Az erőmű bezárása sokat fog javítani az USA ökológiai lábnyomán, évente 14 millió tonnával kevesebb széndioxidot fog kibocsájtani az ország. Ráadásul felmérések szerint több, mint 127 millió dollárral kevesebbet kell majd az egészségükért fizetnie az emberek, hiszen rengeteg megbetegedésért volt felelős (közvetve) az üzem.

coal4

Ha ennyi előny nem lenne elég, a Navajo környezetvédelmi csoport egyik tagja szerint az üzem bezárása miatt több ivóvíz marad a területen, ami egy hatalmas pluszt jelent az itt élők számára. “Az üzem tiszta vizet használt. Úgy vélem itt az ideje, hogy ennek vége legyen. Az a több, mint 38 ezer köbméter víz Navajo víz, és az elmúlt 50 évben a helyik nem juthattak hozzá.” – mondta Percey Deal, a csoport tagja.

A Navajo erőmű bezárása csak egy része, az országon keresztülsöprő szénerőmű bezárási hullámnak. Tennessee-ben három üzemet zártak be 2011 óta. A Duke Energy 12 erőműben állította le a termelést öt év alatt, és egy tizenharmadik bezárását tervezik 2020-ban. Valamint Ohio államban két erőmű fog állni a következő évben, a helyét pedig napelemfarmok fogják megkapni.

coal2

Szerencsére ezek a bezárások nem csak állami nyomásra történnek, de egyre több fenntartó kezdi észlelni, hogy a szénerőművek működtetése nem gazdaságos többé. A szén egész egyszerűen túl drága, ha összehasonlítjuk a többi alternatívával. “A gazdaság változóban van, ami miatt az üzemek tulajdonosai kezdenek máshogy gondolkodni az erőművek jövőjét illetően.” – mondta Scott Harelson, a navajo-i erőmű szóvivője.

Határozottan látszik, hogy amit Obama mondott egyik utolsó sajtótájékoztatóján, miszerint a megújuló energia trendje már beépült az emberekbe, igaznak bizonyul. Éppen ezért többen értetlenül állnak azelőtt, hogy Trump “visszahozza a szenet”. David Schissel azonban úgy látja, hogy “az elnök csak lassíthatja a szénerőművek bezárását, de visszahozni, hogy ez legyen az energiaipar domináns tagja, szinte lehetetlen.”

Forrás: https://futurism.com/