Környezetvédelem

Gigantikus méretű vadont nyilvánítottak védetté Chilében

A chilei Pumalín Park egy óriási nemzeti park, amit most a kormány a többszörösére növelt. Ezzel Chile öt új nemzeti parkkal gazdagodott és egy hatalmas méretű vadont védenek az ország komoly környezetvédelmi szabályai.

Chile elnöke, Michelle Bachelet aláírt egy megállapodást, miszerint a patagóniai vadonból további 40.000 négyzetkilométert nyilvánítanak védett területnek. A – most már – 44,5 ezer négyzetkilométeres terület hasonló az Egyesült Államokban található Yosemete és Yellowstone nemzeti parkhoz, ez is tömve van gránit hegységekkel és havas hegycsúcsokkal. Az egyetlen különbség, hogy a két amerikai nemzeti park területe együtt sem teszi ki az új chilei nemzeti park méretének harmadát. Más összehasonlítási alapnak szolgálhat a Manhattanben lévő Central Park, aminél ez a védett terület 5.000-szer nagyobb. Ezzel Chile az élvonalba került védett területek méretét illetően.

chile4

Bacelet hálás volt két amerikai kutatónak, Doug Tompkinsnak és Kristine McDivittnek, amiért több évtizeden keresztül küzdöttek Patagónia védelméért. Tomkins már nem láthatta munkájának eredményét, mert 2015-ben egy kajak balesetben életét vesztette. A két tudós korábban hatalmas ellenállásba ütközött, rengetegen tüntettek az ő munkájuk ellen, mégis az bejelentéskor nem voltak ellenzői a chilei kormányfő döntésének.

chile1

Úgy néz ki a teljes kormányzás egyetért abban, mennyi előnye származhat majd az országnak abból, hogy egy ekkora területet neveztek ki védett területnek. Az ország ezen területei igazi turista csalogató helyek. Már most is rengeteg túraút, és kabin van kiépítve, ráadásul az infrastruktúra is teljesen ráállt a turistákra, a döntés azonban teljes mértékben megvédi ezeket a helyeket, így nem kell attól tartani, hogy túl sokan költöznek oda, ami azt eredményezné, hogy elpusztul Patagónia.

chile2

Kris Tompkins Argentínában dolgozott egy hasonló projekten, amit sikerrel be is fejeztek. Teljesen átalakították a vadonban lévő túraútvonalakat, építettek kilátókat, mindezt úgy, hogy ne zavarják meg az állatok természetes élőhelyeit. Ennek eredményeként sok állatfaj visszatért Argentínába. Chilében is valami hasonlót terveznek.

Forrás: https://futurism.com/