Környezetvédelem

Fél milliárd évre visszamenőleg is elképesztően meleg ma a Föld

2017.07.16. - 16:12  |  Nincs hozzászólás

Óriás léptekkel robogunk előre a jövőbe, azonban a jelenlegi állapotok szerint nincsenek túl jó kilátásaink. Egyre többen vagyunk, az életvitelünk hamarosan fenntarthatatlan lesz, és a bolygó is megállás nélkül melegszik.

A levegő széndioxid koncentrációja hamarosan olyan értéket ér majd el, amilyenre az elmúlt 200 millió évben soha nem volt példa. Ezen kívül a Nap ereje is egyre csak erősödött. Ennek a két tényezőnek köszönhetően hamarosan olyan meleg klímával kell szembenéznünk, ami fél milliárd éve nem fordult elő.

Sok minden történt a Földdel Kr.e. 500.000.000 óta. Kontinensek, óceánok, hegyek alakultak ki, és tűntek el. Az élet az evolúciónak hála kikerült az óceánokból és mondhatni szó szerint megvetette lábát a szárazföldön és a levegőben is. Az ilyen és ehhez hasonló események rendszerint nagyon hosszú idő alatt zajlanak le, évmilliók alatt. Mégis, az elmúlt 150 évben nagyjából 1 Celsius fokkal változott a bolygó hőmérséklete, a jégtakarók és gleccserek visszahúzódtak, a sarki jégsapka egy része elolvadt és a tengerszint is megemelkedett.

warm2

Gyakran hozzák fel érvként, hogy már korábban is volt hasonlóra példa, de a tudósok folyamatosan azon dolgoznak, hogy sokkal jobban megérthessék a korábbi idők klímáját, és azok működését. Ezt kőzetek, fosszíliák és üledékek vizsgálatával érik el. Amit eddig tudunk, hogy igen, valóban változott a klíma korábban is, de az a gyorsaság, amivel most végbemegy a változás teljes mértékben szokatlan. Az egyik legszemléletesebb példa, hogy soha nem nőtt meg ilyen gyorsan a levegő széndioxid tartalma az elmúlt 66 millió évben, mint manapság.

Geológiai értelemben véve az 1 Celsius fokos emelkedés nem túl különös. 50 millió évvel ezelőtt a Föld - köszönhetően az atmoszférában lévő üvegház hatású gázoknak - 10-15 Celsius fokkal volt melegebb, mint ma. A sarkkörökön nem volt jég, és az Antarktisz szélén pálmafák hajladoztak.

warm3

Az ipari forradalom előtt az a széndioxid aránya az atmoszférában körülbelül 280 részecske volt egy millióban (parts-per-million, PPM). Ma, főleg a fosszilis energiahordozók elégetése miatt nagyjából 400 PPM-nél járunk. Ha semmit nem teszünk ez a szám 2250-re felkúszhat akár 2.000 PPM-ig is. Ez persze rengeteg széndioxid, de a geológiai adatok alapján még ez sem jelent feltétlen veszélyt az élőlényekre. 200 millió évvel ezelőtt, amikor megjelentek az első dinoszauruszok az atmoszféra széndioxid tartalma 2-3.000 PPM volt. És ebben a környezetben volt a dinók virágkora.

Ez persze nem jelenti, hogy semmiség lenne a dolog. Az emberiségnek szembe kell néznie számtalan társadalmi, gazdasági problémával, ha 2.000 PPM fölé kerül a széndioxid aránya. A Cleantechnica tanulmánya azt is megmutatta, hogy ennek köszönhetően nagyon rég nem látott melegedésre kell számítanunk. Ami azt mutatja, hogy a Föld hőmérséklete nem csupán a szén-dioxidtól függ. Nagy jelentőséget kap a Nap is, ami ma 30 százalékkal fényesebb, mint fél milliárd évvel ezelőtt volt.

Nem véletlenül van a klímával foglalkozó geológusok között egy mondás, "a jelen a múlt kulcsa". Ez azt jelenti, hogy csak ma tudjuk meghatározni azt, milyen volt a múlt és tanulni belőle. A kutatók között egyetértés van arról, hogy ha folytatjuk a mostani szokásainkat, akkor a következő két évszázadban teljesen át fog alakulni minden, amit az emberiségről gondolunk, már ha egyáltalán képesek leszünk olyan körülmények között élni.

Forrás: https://cleantechnica.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »