Környezetvédelem

Többé nem tilos a műanyag palackok árusítása Amerika nemzeti parkjaiban

Donald Trump ismét rengeteg természetvédőt bőszített fel döntésével, ugyanis a kormány - köszönhetően Trumpnak - felfüggesztett egy hat éve életbe lépett korlátozást, ami a nemzeti parkokban történő vizes palackok árusítására vonatkozott.

2011 decemberében vezették be azt a törvényt, ami megtiltotta, hogy az Egyesült Államok nemzeti parkjaiban műanyag palackban árusíthassanak vizet a látogatóknak. A döntés hatására a Nemzeti Park Szolgálat egy nyilatkozatban közölte, hogy mostantól a Grand Canyonhoz hasonló nemzeti parkokban nem tudják szabályozni az ilyen üvegek árusítását. A törvényt eredetileg azért vezették be, hogy csökkentsék a szemetet, de úgy néz ki, a nemzeti parkoknak most más megoldást kell találniuk. “Szeretnénk bővíteni a víz elérhetőségét a parkokban” – jelentette be a Nemzeti Park Szolgálat.

bottle2

A döntés egy a sok közül, ami célzottan Obama környezetvédelmi intézkedéseit vonja vissza. A törvény 2011-es bevezetésekor, a Green Parks Plan arra szerette volna ösztönözni az embereket, hogy akik egy nemzeti parkba látogatnak, azok használjanak újratölthető üvegeket és kulacsokat. A törvény ugyan nem tért ki az ízesített üdítőitalok árusítására, de lehetőséget adott a nemzeti parkok igazgatóságának, hogy a műanyag vizes palackok boltban, hotelekben és automatákban történő árusítását korlátozza.

bottle1

A 417 nemzeti parkból mindössze 23 park vezette be a tiltást, köztük a Grand Canyon is, a Bryce Canyon, a Mount Rushmore és a Zion Nemzeti Park. A törvény visszavonása hatalmas győzelem a víz palackozó iparnak, ami aktívan kampányolt a tiltás ellen. Érveik jogosnak tűnhetnek, hiszen akkor azt mondták, ezzel Obama “elveszi a parkokban elérhető folyadékok közül a legegészségesebbet”, de több, mint egyértelmű, hogy sokkal inkább a hatalmas profit kiesés miatt aggódtak, amit a több millió túrázó biztosított számukra.

“Az embereket mindig ösztönözni kell a víz fogyasztására, legyen szó csapvízről, szűrt vízről vagy palackozottról. A most visszavont törvénynek komoly hiányosságai voltak.” – mondta Jill Culora, az International Bottled Water Association szóvivője.

Forrás: https://www.washingtonpost.com/