Környezetvédelem

Újrahasznosított WC papírból készítenek utat Hollandiában

2017.10.22. - 17:53  |  Nincs hozzászólás

Valószínűleg mind meglepődnénk, ha kerékpárunkkal tekerve egy olyan útra tévednénk, amit használt WC papírból készítettek. Hollandiában ez a szituáció valóra is válhat, elvégre tengernyien kerékpároznak, valamint egy innovatív újrahasznosító módszernek köszönhetően utakat képesek építeni használt WC papírból.

Hollandiában évente 180.000 tonna WC papírt használnak el minden évben. Két holland vállalat, a CirTec és a KNN Cellulose kifejlesztett egy olyan technológiát, amivel a WC papírt útépítéshez is fel tudják használni. A technológiát jelenleg egy 1 kilométeres szakaszon tesztelik Friesland-ban, az új út Stiens-t köti össze Leeuwarden-nel.

Na, de hogyan is működik pontosan? A papír legfőbb alkotóeleme a cellulóz, de ennek a növényi anyagnak számtalan más, ipari felhasználása is ismert. A szennyvízben található WC papír fennakad a tisztító üzemekben, ahol megtisztítják és magas hőfokon sterilizálják azt. A végeredmény egy puha, plüss-szerű anyag, amit akár aszfaltozáshoz is fel lehet használni. Ezt a végterméket akár bioplasztikban vagy építőanyagokban is fel lehet használni, a lényeg, hogy jó minőségű legyen a papír amiből készül. Hollandiában a legtöbb WC papír rendkívül jó minőségű, ami azt jelenti, hogy magas a cellulóz tartalma, vagyis a végeredmény egy sokkal jobb újrahasznosított anyag. Ha nem szűrnék ki a WC papírt, akkor benne maradna a szennyvízben és később elégetnék a többi fennmaradó anyaggal.

wc2

A két vállalat szerint ez egy rendkívül költséghatékony modell. "A szennyvíztisztítás procedúrájából kivonunk valamit, ami csak teher volna a számukra, és jó minőségű terméket állítunk elő belőle." - mondta Carlijn Lahaye, a CirTec vezérigazgatója. A cég elmondása szerint naponta 400 kg cellulózt hasznosítanak újra. Ennek egy részét Angliába exportálják, ahol bio-kompozitokban használják fel. Amit nem exportálnak, más termékekben és fejlesztésekben hasznosítanak.

wc1

Egyelőre a kihívás, hogy a modellt nagyobb szinten tudják alkalmazni, de a cég nagyon bizakodó, állításuk szerint több vevővel is tárgyalnak. A kihívás magja, hogy egy újrahasznosított WC papírból készült terméknél - legyen szó útról, vagy bármi másról - mindig ott van a "fúj" faktor, de a helyiek nem aggódnak az új út eredete miatt. "Furcsa lehet az emberek számára, hogy WC papír van az útban, de amint keresztül bicikliznek rajta, vagy megnézik közelebbről, láthatják, hogy ez csak sima aszfalt." - mondja Michiel Schrier, Friesland megye kormányzója.

Forrás: https://www.weforum.org/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »