Környezetvédelem

2017 egy szélsőséges időjárással teli év volt

Az elmúlt napokban szokatlanul meleg, tavaszi időjárást tapasztalhattunk Magyarországon. Persze ennek közvetlenül nincs köze a globális felmelegéshez, de érdekes áttekinteni a Copercicus Climate Change Services (C3S) progrmam adatait és az OMSZ közleményét, mert kis hazánkat is bizony keményen érinti a klímaváltozás.

A C3S program, ami azzal foglalkozik, hogy az éghajlatváltozás adatait dolgozza fel és elemezze, kimutatta, hogy globálisan 2017 átlaghőmérséklete 14,7 Celsius fok volt. Ez 1,2 fokkal magasabb, mint az iparosodás előtti átlaghőmérséklet. Továbbra is 2016 a legmelegebb átlaghőmérséklettel rendelkező év, ezt a rekordot még nem vette el tőle senki sem, azonban ez nem ok ünneplésre. A tény, hogy 2017 “hidegebb” volt (a középhőmérséklet 0,1 fokkal volt alacsonyabb 2017-ben, mint 2016-ban), csupán annak köszönhető, hogy 2016-ban az Eln Niño légköri jelenség megzavarta kicsit az időjárást, és egy átlagosan melegebb évet eredményezett. Ha ez nem lett volna, akkor 2017 lenne a jelenlegi rekord tartó.

Magyarországról is szót ejtve az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből látható, hogy 2017 sem lógott ki a sorból. 2017 középhőmérséklete 11,06 fok volt, ami 0,9 fokkal alacsonyabb, mint az eddigi legmelegebb év, 2014 átlaghőmérséklete. Ezzel 2017 lett 13. legmelgebb év 1901 óta. “A melegedő tendenciát jól szemlélteti, hogy a legmelegebb 13 év közé csak kettő került be az 1990-es éveket megelőző időszakból” – írta az OMSZ az MTI-nek.

hosok_tere

Az OMSZ közölte 2017 részletes bontását is. Ebből látható, hogy meglehetősen nagy kilengések voltak jellemzőek az évben. Az évről átlagosan az mondható el, hogy túlnyomó részben melegebb volt, mint korábban. Márciusban volt a legnagyobb kilengés pozitív irányba, ekkor 3,5 fokkal volt melgebb az átlagosnál. Nyáron is voltak hasonló anomáliák, amiknek köszönhetően 2017 zsebelte be az 1901 óta 5. legmelegebb nyár kitüntetést. Januárban volt azonban a legnagyobb negatív kilengés, közel 5 fokkal volt hidegebb, mint az átlagos. A kezdeti hideghullámot azonban hamar váltotta egy enyhe február, amikor is február 28-án Kiszomboron 21,6 fokot mértek, ami az országos maximum hőmérsékleti rekordja lett.

A klímaváltozás hatása jól látható az átlaghőmérsékletekből is, ahogy abból is, hogy egyre több embernek tűnik fel a szélsőséges időjárási viszonyok gyarapodása.

Forrás: http://www.mti.hu/