Környezetvédelem

A mikrohullámú sütők épp olyan rosszak lehetnek a környezet számára, mint az autók

Már önmagában az európai lakosságot vizsgálva azt láthatjuk, hogy a nagy mértékű mikró használat olyan mennyiségű szén-dioxidot juttat a levegőbe, mint 7 millió autó az utakon, erről számolnak be a Manchesteri Egyetem legutóbbi kutatásai.

Ez az első kutatás ami során a kutatók úgy vizsgálták a mikrohullámú sütők környezetre gyakorolt hatását, hogy a kutatás végigkövette a termék károsanyag-kibocsátását egészen a “bölcsőtől a sírig”.

A kutatás során első sorban ezekre az információkra bukkantak:

  • A mikrók évente 7,7 tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe csak az EU-ban. Ilyen mértékű szén-dioxid kibocsátás 6,8 millió autó károsanyag-kibocsátásának felel meg.
  • A mikrohullámú sütők Európa szerte 9,4 terawattóra (TWh) elektromosságot használnak évente. Ez a fogyasztás egyenértékű azzal, amit évente három nagy gázerőmű tud létrehozni.
  • Első sorban arra kéne figyelmet és energiát fordítani – a fogyasztás csökkentése érdekében -, hogy a fogyasztók tudatos felhasználókká váljanak és hatékonyabban használják a mikrohullámú sütőket.

A mikrohullámú sütők olyannyira népszerűek az EU-ban, hogy 2020-ra feltehetően 135 millió háztartásban lesznek jelen. Ami lesújtó hír, tekintve, hogy az új kutatások azt bizonyítják nagyon is károsak a környezetre.

Ahogy azt már említettük ez az új kutatás a mikrók teljes ’élettartamára’ vonatkozik, tehát a legyártásától a hulladék-feldologzásig. 12 környezeti tényező mentén haladva zajlott a vizsgálat, elsősoran a klímaváltozásra kifejtett hatását, az ökológailag káros anyagok mennyiségét és a természetes bomlás sebességét nézték.

Mint kiderült épp a legyártásuk során és végső feldolgozásukkor szennyezik legnagyobb mértékben a környezetet. Már a gyártás folyamata 20%-kal növeli a nyersanyagforrások kiaknázását és a felhasznált anyagok hozzájárulnak a klímaváltozás problémájához.
A káros hatásuk a háztartásokban is megmutatkozik, nem csak ebben a két fázisban, a mikróknak ugyanis óriási az energiafelvételük. Teljes életciklusuk alatt egy 7 ledes izzó 9 éves energiafogyasztását használják el, ez körülbelül 573 kilowattóra. A példa elmélyítéséhez fontos megemlíteni, hogy ez a teljesítmény úgy jön létre, hogy a mikrók általában működési idejük 90%-ában készenléti módban vannak.

A tanulmány szerzői szolgáltak hasznos tanáccsal, amit  mi is szeretnénk megosztani olvasóinkkal, ugyanis lehetséges a mikohullámú sütők hatékonyabb használata. Például figyeljünk arra, hogy mindig az ételhez igazított melegítési időt adjunk meg; minden plusz perc számít!

Egy másik probléma, amire sokszor panaszkodnak a fogyasztók, miszerint a mai elektronikai cikkek sokkal hamarabb használódnak el; ezt érezzük és valóban így is van. A mikrohullámú sütők például 20 éve még 7 évvel tovább működtek, általánosságban pedig 10-15 évvel működtek tovább a különböző elektronikai cikkek, mint napjainkban. A mai mikrohullámú sütők 6-8 évig működnek, ami azt eredményezi, hogy sokkal több elektronikai hulladék kerül a szemétbe, 2005-ben például csak az EU-ban 184 tonnányi mikrohullámú sütőt dobtak ki, ez a szám 2025-re ez a szám 11 tonnával emelkedhet.

Forrás: https://phys.org/