Környezetvédelem

Búvár videózta le a Bali melletti szemét szigetet

Szerencsére rengetegen dolgoznak azon, hogy a tengerekből eltűnjön a szemét, és hogy már el se jusson odáig, de sajnos az egész világ pedig ellenük dolgozik.

Éppen ezért elképesztően fontos azok munkája, akik hatalmas erővel próbálják tisztaán tartani a vizeinket, továbbá az olyanoké, akik elhozzák a valóságot számunkra, és a valódi, akár több ezer kilométeres távolságot virtuálisan nullára csökkentik.

Így tett egy brit búvár is, Rich Horner, akik egy valóban sokkoló felvételt készített az indonéz turistaközpont Bali mellett, ahogy a tengerben úszó szeméthalom között úszott el.

Horner a Manta Point néven ismert merülési helyen filmezett, ami megközelítőleg 20 kilométerre van a népszerű indonéz turistaközponttól, Bali szigetétől. A videót közösségi oldalára és a YouTube-ra is feltöltötte, amiben látszik, hogy a víz egy sűrű rétégben szemétből áll. Többnyire műanyag hulladék és ételek csomagolása mellett úszik el, elvétve egy trópusi hal is feltűnik.

A március 3-án feltötltött videója mellé azt írta, hogy egy tengeri áramlat egy “kedves ajándékkal” lepte meg őket, egy csapat medúzát és planktont sodort Bali partjaihoz közel, emellett pedig az elképesztő mennyiségű szemetet.

“Műanyag szatyrok, műanyag palackok, műanyag poharak, műanyag vödrök, műanayg hálók, műanyag szívószálak, műanyag kosarak, műanyag szatyrok, még műanyag szatyrok, műanyag műanyag, elképesztő mennyiégű műanyag!” – írta.

A videóban ez mind látható is, pontosabban az, ahogy Horner perceken át úszik a szemét mellett-alatt, néhol organikus anyagokkal együtt egy valódi úszó, szemét-szigetet alkotva. A Manta Point azért kapta ezt a nevet, mert egy rájaféle, a manták kedvelt helye, hogy itt a kisebb halak megtisztítsák őket a parazitáktól. Azonban a videóban mindössze egyetlen árva manta úszik el a háttérben.

“Micsoda meglepetés, hogy nem volt túl sok rája a tisztítóállomásukon… Valószínűleg nem bajlódtak most ezzel.” – mondta Horner.

De honnan jött ez a szemét? Balit már néhány hónapja fenyegeti a szemét, ami a szomszédos Java-szigetről érkezik minden évben az esős, vagy újabban a “szemetes” időszakban. A partra sodródott szemét a helyiek szerint elriasztja a turistákat, ezért pár hete több ezer lakos úgy döntött, hogy megtisztítja a szigetet. Nem csak a partokat, de a folyókat, és az utakat is, hogy felhívják az emberek figyelmét az aggasztó helyzetre.

Sajnos erre is azért volt szüksége a résztvevők szerint, mert a kormányzat felől semmilyen segítség nem érkezik, ahogy a lakosok figyelmét sem hívják fel a problémára. Indonézia naponta megközelítőleg 130 000 tonna szemetet termel, aminek jelentős része műanyag hulladék. Ezeknek pedig több, mint a fele szeméttelepeken köt ki. Ezzel Indonézia a második legtöbb plasztuk hulladékot előálltó ország, rögtön Kína után.

Ami Hornert illeti, állítása szerint ugyan ez ilyenkor sajnos már szokásos, mégis rengetegen keresik fel ilyenkor a merülő helyet, mert egy kis szemét nem riasztja el az embereket, ez azonban sokkal rosszabb volt, mint valaha. Több búvárral ment vissza másnap, addigra a sziget eltűnt, “folytatva útját az Idiai-Óceán belsejébe”.

Forrás: https://www.theguardian.com/