Környezetvédelem

Veszélyben a halászlé és a fish & chips?

Ha nem teszünk semmit a klímaváltozás, pontosabban az óceánok felmelegedése ellen, rengeteg ember válhat munkanélkülivé, és lehet, hogy egy közkedvelt ételtől is el kell búcsúznunk.

A tudósoknak azért van nehéz dolga a klímaváltozással, mivel az emberek csak ritkán érzik saját bőrükön a változást, és azt sem feltétlenül kötik össze a környezet szennyezésével. Ezen kívül gyakorlatilag a klímaváltozással kapcsolatos információk pusztán számok és grafikonok, ami sokaknak túl elvont, és nehezen értelmezhető.

Néha azonban címlapra kerülnek olyan hírek, amik jobban meg tudják fogni az embereket. Most példuául azt mutatta ki egy kutatás, hogy 2300-ra drasztikusan csökkenhet a halak száma, ezáltal pedig a halászok sorsa is megpecsételődne, nem is beszélve arról, hogy a hal lekerülni a legtöbb étlapról.

Az Antarktisz körüli óceán talán túl messze van tőlünk, hogy érdemben foglalkozzunk vele, de be kell látni, hogy mind egy Földön élünk, és kölcsönhatásban állunk egymással. A Kaliforniai Egyetem kutatói végeztek egy tanulmányt, aminek eredménye az lett, hogy ennek a régiónak felmelegedése komolyabb gondokat fog okozni, mint azt valaha vártuk volna. Ha további széndioxid kerül a vizekbe, vagyis ha tovább melegszik az óceán, akkor dominóként borulhat le a tengeri ökoszisztéma.

A kutatók szimulációval határozták meg, mi történhet az óceánokban, ha tovább melegszik a Föld. Következő pár évszázadban. A legtöbb ehhez hasonló tanulmány 2100-nál megáll, vagyis alig több, mint 80 évig nézi előre a hatásokat. Ennek megvannak a módszertani magyarázatai, de a mostani tanulmányon dolgozók úgy döntöttek, a modelljükkel akár 2300-ig is elég pontos adatokat kaphatnak.

CATERS_SWIMMING_IN_A_TORNADO_OF_FISH_02-800x498

A szimuláció eredménye az lett, hogy ha a sarkköri vizek tovább melegednek, a teljes ökoszisztéma megborulhat. Legfőbb oka ennek az, hogy az egyre nővekvő hőmérsékletkülönbségek miatt egyre erősebbek lesznek a szelek a Föld azon pontján, így az óceánok vizei nem fognak tudni annyira keveredni, mint most. Ha ez beigazolódik, akkor alig 300 év múlva a tengerekben élő halak száma 20 százalékkal csökkenni fog. Ez azt jelenti, hogy a halászoknak sokkal keményebben meg kell majd dolgozniuk, valószínűleg emberek ezrei, ha nem milliói veszítik majd el állásukat. És természetesen ebből következik az is, hogy az éttermek étlapjairól hamar lekerülhetnek a halak.

A kutatás szerint a legkomolyabban sújtott halászati területek az Atlanti-Óceán északi része, a Csendes-Óceán nyugati része, és az Indiai-Óceán déli része lesz. Itt akár 60%-kal is csökkenhet a halpopuláció.

Egy ilyen kutatás azért lehet hatalmas segítség a tudósok számára, mert egyrészt az ehhez hasonló porblémák sokkal kézzelfoghatóbbak azoknak, akik nem tudják értelmezni a számadatokat, továbbá ha erre már most elkezdünk figyelni, akkor 2300-ig még több, mint két évszázad áll rendelkezésünkre, hogy megelőzzük a katasztrófát.

Forrás: https://www.eurekalert.org/