Környezetvédelem

Kidobott telefonokból készítik a 2020-as olimpia érmeit

A tokiói olimpia szervezői a tervek szerint 8 tonna hulladékot szeretnének összeszedni, hogy ezek felhasználásával készítsék el az érmeket.

Az Környezeti Minisztérium és a tokiói Olimpia és Paralimpia szervezéséért felelős szervezet összesen 3000  konténert helyez el Japán szerte – jellemzően postahivatalokban – ahova az emberek kidobhatják elhasznált okostelefonjaikat, számítógépeiket, fényképezőgépeiket és egyéb elektronikai cikkeiket. A cél nem kisebb, mint, hogy ezen hulladékok felhasználásával készítsék a 2020-ban Tokióban megrendezésre kerülő olimpia érmeket.

A Kyodo hírügynökség elmondása szerint összesen 8 tonnányi elektronikai hulladék kell ahhoz, hogy a szigorú szabályoknak megfelelve tudják megalkotni az olimpiához szükséges 5000 arany-, ezüst-, és bronzérmet.

Egy a közelmúltban megrendezett promóciós esemény keretében Masami Tanaka – 2000-ben bronz érmes japán úszó a sydneyi olimpián – is a szervezet mellé állt.

Az olimpiai érmeknek egyébként számos – az olimpiai bizottság által meghatározott – feltételnek kell megfelelniük, ilyen feltételek például a minimum 60 mm-es hosszúság, 3 mm-es vastagság és a nemesfémek aránya.

A már említett eseményen olyan ügyeket is megtárgyaltak, mint az olimpiának helyet adó stadion építési tervei. Felmerült ugyanis, hogy az érmekhez hasonlóan az újrahasznosított alumíniumból, üvegből és fából készülne.

Forrás: https://www.telegraph.co.uk/