Környezetvédelem

Műanyag palack adót vezethet be az Egyesült Királyság

2018.03.27. - 17:00  |  Nincs hozzászólás

Jelenleg az egyik legnagyobb globális problémát a szemét elhelyezése, azon belül a műanyag hulladék körüli hatalmas viták jelentik. A britek csatlakozhatnak egy olyan megoldáshoz, ami már több európai országban működik.

A szemét elhelyezése globális probléma. Ugyan az utóbbi évtizedekben sikerül egyre több mindent újrahasznosítani, de ez még nem elég, hiszen továbbra is gigászi méretű szemét szigetek úsznak az óceánokban. Ezek kialakulása nagy részben a folyókba dobált, s végül a tengerekben kikörő műanyag hulladéknak köszönhető. Ezek a műanyag szemetek azonban további problémákat is felhoznak, hiszen lassú bomlásuk alatt mikroszkopikus méretű műanyag darabokat hagynak maguk után, amiket a vizi élőlények megesznek, s az sem kizárt, hogy végül a mi tányérjainkon kötnek ki. Egyértelmű, hogy tenni kell valamit, mégpedig gyorsan.

Hatalmas felháborodást keltett a britek körében, amikor néhány éve bevezették, hogy minden boltban kötelezően 5 pennyt kell fizetni a zacskókért. Ezt azért vezették be, mert az emberek többsége csupán egyetlen egyszer használta ezeket a szatyrokat, utána eldobta őket, amik végül az óceánban kötöttek ki. Aki nem szeretne cipekedni, az vihetett magával táskát, szatyrot otthonról, vagy továbbra is megmaradt a nejlon zacskó lehetősége, csak ezúttal már pénzt is kértek érte. A kezdeti dühöngés, és hangos viták abbamaradtak, és a szigetország lakó belenyugodtak a ténybe, hogy ezentúl zacskókkal kell járniuk bevásárolni. Ennek meg is lett az eredménye, a hivatalos statisztikák szerint 9 milliárddal kevesebb zacskót használtak el az 5 pennys zacskó-adó bevezetése óta.

Most a brit környezetvédelmi minisztérium azt tervezi, hogy a műanyag flakonokra is bevezetnének egy hasonló rendszert, ami lényegében egy adó lenne. A modell már működik Dániában, Svédországban és Németországban is, tehát nem példa nélküli az eset. Ebben a három országban jelenleg átlagosan 8-22 pennyvel (30-80 forinttal) fizetnek többet egy üdítőért, vagy vízért, amit műanyag palackban árulnak, azonban ha azt visszaviszik a kijelölt visszaváltó helyekre, ezt a pénzt visszakapják.

A tervnek még sok részét kell kidolgozni, például fel kell állítani az említett visszaváltó rendszernek a hálózatát. “Kétségtelen, hogy a műanyag szemét megöli a tengeri élővilágot. […] Szükségszerű, hogy leküzdjük a problémát, amit a naponta több millió újrahasznosítatlanul maradt műanyag szemét állít elénk.” - mondta Michael Grove, környezetvédelmi titkár.

Szinte mindenki nagy örömmel fogadta a hírt, Bill Bryson, egy író és a Campaign to Protect Rural England elnöke azt mondta; “Soha nem gondoltam volna, hogy ezt megélem. A jövő generáció úgy fognak visszatekinteni erre a döntésre, mint a felvilágosult törvényhozás egyik alapkövére. Ezzel a világ egyik leggyönyörűbb országa végre műanyag szeméttől mentes lehet.”

Valószínűleg ennek a tervnek azért van jobb visszhangja, mert az emberek már sokkal tudatosabbak a műanyag hulladékkal kapcsolatban, valamint pár hónapja szintén az Egyesült Királyságban akarták bevezetni a papírpohár adót. Naponta több millió kávét ivó embernek kellett volna többet fizetnie a reggeli italáért, amit természetesen ismételten felháborodás követett. Amire azonban nem fektettek elég hangsúlyt a törvényhozók, amikor bejelentették a tervet, hogy ezeket a poharakat nem lehet ugyan úgy újrahasznosítani, mint a fénymásolópapírt, vagyis a kezelése sokkal több erőforrást vesz igénybe. Most a műanyag palack adója várat magára, reméljük ebből már nem lesz akkora ügy, mint a bolti szatyroknál volt.

Forrás: https://www.telegraph.co.uk/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »