Környezetvédelem

Mire fordíthatom a 3 milliós állami ingyen pénzt?

hol tudom benyújtani a napelemes pályázatot? Milyen korszerűsítésre nyújthatok be támogatási kérelmet?

Heteken belül indul a 100%-os napelemes támogatás!

Kérje a pályázatelőkészítés-csomagot 162.500 Ft-ért.

Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

December 6-ától kezdődően, regionális bontásban, négy ütemben fog megvalósulni egy új program, amellyel az alacsony jövedelmű háztartások napelemes beruházásait és fűtéskorszerűsítését fogják támogatni. A 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás olyan háztartások számára lesz elérhető, ahol a tulajdonosok 2020. évi összevont jövedelem 0 és 4,85 millió forint közé esik. A pályázati kiírás alapján egy cikksorozatban mutatjuk be a program legfontosabb elemeit.

Milyen korszerűsítésre nyújthatok be pályázatot?

A Felhívás 2.1-es pontja részletezi, hogy kétféle műszaki tartalommal adható be támogatási igény; mely lehet 1., Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése, vagy 2., Tetőszerkezetre helyezett, napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje.

Teljes társasház korszerűsítésére igényelhető támogatás?

Nem, társasház esetében a lakástulajdonosok külön-külön, egyedileg pályázhatnak saját ingatlanuk felújítására.

Ha a korszerűsíteni kívánt, tulajdonomban álló ingatlanon korábban kicseréltettem az összes nyílászárókat, akkor van lehetőségem a Felhívás 2.1.2 pontjára pályáznom? (napelem, hőszivattyú, stb.)

Nem, azon ingatlan korszerűsítéséhez, melyben a beruházással érintett ingatlanban a pályázat benyújtásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók legalább fele (nyílászárók felületében kifejezve, amit az energetikai tanúsítvány tartalmaz) megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek (7/2006. (V.24.) TNM rendeletben rögzített küszöbértékeknek), nem nyújtható támogatás. Ilyen esetekben, csak a Felhívás 2.1.1 pontban szereplő műszaki tartalomra lehet pályázni, amennyiben nem rendelkezik a saját fogyasztás fedezésére napelemes rendszerrel.

Megvalósíthatok víz-víz, vagy föld-víz hőszivattyús rendszert is a pályázatomban, így is kapok rá támogatást?

Kizárólag abban az esetben támogathatók ezen rendszerek megvalósítása, amennyiben a beruházási költségük és működési hatékonyságuk bizonyíthatóan nem kedvezőtlenebb a levegő-levegő, vagy levegő-víz hőszivattyús rendszerektől. Ennek alátámasztásához azonban részletes kivitelezői számítás, illetve műszaki indoklás benyújtása is szükséges. Elszámolásához 3 eltérő regisztrált kivitelezőtől szükséges árajánlat kérése és a közülük legalacsonyabb árú ajánlatot adó kivitelezővel szüksége megkötni a Vállalkozási szerződést.

A tetőszerkezetem nem bírja el a napelemes rendszert, amit saját fogyasztás fedezetére szeretnék felrakatni, helyezhetem a garázstetőre?

Igen, napelem lapostetőre történtő elhelyezése is elfogadott, amennyiben az ingatlannal egy helyrajzi számon helyezkedik el, és az épület műszakilag megfelelő. A talajra telepítés nem támogatható.

Milyen elvárásoknak kell megfelelnie a felhelyezni kívánt napelemeknek?

A Felhívás 2.2 Műszaki elvárások pont részletesen tartalmazza azon műszaki paramétereket, melyekkel szükséges megfelelnie a benyújtott pályázatnak.

Milyen ingatlan vonatkozásában, vagy műszaki feltétel mellett nem igényelhetek támogatást?

A Pályázati Felhívás 1.4 Nem nyújtható támogatás pontja részletezi azon eseteket, melyeknél nem nyújtható támogatás.

Bármikor megkezdhetem a házam korszerűsítését, vagy először szükséges benyújtanom a támogatási igényt?

Nem, a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett beruházáshoz nem nyújtható támogatás. A benyújtott pályázat elfogadására létrejövő Támogatói Okirat hatályba lépése után kezdhető meg a korszerűsítés. Fontos azonban, hogy a napelemes rendszer vagy a hőszivattyú telepítésével összefüggő, a területileg illetékes elosztótársaság döntését igénylő eljárás (pl. 3 fázis vagy más engedélyezési eljárások, energetikai tanúsítvány) megindítása megkezdhető, azzal a feltétellel, miszerint az e tevékenységgel összefüggő kivitelezői számla keltezése nem lehet korábbi a Támogatói Okirat hatályba lépésénél. Az energetikai tanúsítvány nem lehet régebbi 2 évnél.

Mikortól nyújthatok be támogatási kérelmet a korszerűsítésre, ha Tolna megyében élek?

A pályázat benyújtási határidőket a Felhívás 1.5 pontja részletezi régiónként.

Hol és hogyan tudom benyújtani a pályázatomat?

A pályázatok benyújtására a napelem.palyazat.gov.hu internetes oldalon van lehetőség, regisztrálás után. Fontos azonban, hogy a pályázat benyújtása előtt, a kivitelezői regisztrációs listából kiválasztott megvalósítóval, vállalkozási szerződést kell kötni. A szerződéskötést követően a vállalkozó felrögzíti a megrendelő adóazonosító jelét a rendszerbe, és csak utána nyújtható be a pályázat az EPTK felületen. (Felhívás 1.6 pontja)