Megújuló energiaforrások

Szövetségre lép a mesterséges intelligencia és a napenergia 

A napelemparkok megfelelő telepítésén kívül a fenntartás is komoly kihívásokkal jár.

Szerencsére ebben is már olyan technológiai vívmányok segítenek, mint a drónok, az intelligens szenzorok és kamerák, valamint a mesterséges intelligencia és az 5G. Ugyanakkor ezekkel az eszközökkel és lehetőségekkel nem mindenütt élnek, és sajnálatos mód ez tapasztalható Magyarországon is. Hazánkban ezeket feleslegesen befektetett energiának és pénznek tekintik, pedig a megfelelő felügyeleti rendszer és karbantartás nélkül a napelemes rendszereknél jelentős lehet a bevételkiesés.

MIÉRT IS HASZNOS A TECHNOLÓGIAI VÍVMÁNYOK HASZNÁLATA?

Ahogy korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla a magyarországi napelemparkok száma és beépített teljesítménye folyamatosan növekszik és összes kapacitásuk már eléri a 2 GW-ot is. Ezek üzembehelyezésével azonban nem ért véget munka! Az üzemeltetőknek folyamatos előrejelzést kell készíteniük a menetrendezés keretében, valamint az optimális termelési színvonal fenntartása is jelentős feladatot jelent. A dinamikus technológiai fejlődésnek köszönhetően manapság már számos olyan eszköz és szolgáltatás segíti ezeknek a feladatoknak a megoldását. Így kijelenthető, hogy a napelemes rendszerek fenntartása is idővel egyre hatékonyabbá válik. A következőkben azokat az eszközöket mutatjuk be, amelyek támogatást nyújtanak a napelemes rendszerek üzemeltetésében:

DRÓNOK

A napelemek hagyományos módon (gyalog, kézikamerával) történő ellenőrzése igen időigényes munka, és az emberi tényező, vagyis a hibalehetőség sem elhanyagolható. Mindezért szükséges volt ennek megreformálása. A drónok pontos és hatékony segítséget nyújtanak a napelemparkok állapotának ellenőrzésében, ezért gyorsan teret is nyertek a monitoringozásban az elmúlt években. A drónok repülésük során hatalmas területeken képesek dokumentálni, feltárva ezzel a modulok, cellák és diódák meghibásodásait, melyet azonnal továbbítani is tudnak. Így a mérnökök egyszerűbben meghatározhatják és javíthatják a jelentkező problémákat.

KÉPALKOTÁSI TECHNOLÓGIÁK

A drónok felszereltsége is sokat fejlődött az utóbbi időben. A korábbi vagy hőkamerával vagy RGB kamerával rendelkeztek, manapság viszont mindkét megoldással is felszerelhetők. A repülő szerkezetek a termikus kamera segítségével azonosítani képes az árnyékolási szennyeződési és meghibásodási problémákat (pl.: hotspotokat), míg a hagyományos kamera segít a napelemfarmot védő kerítés sérült pontjainak, a talajerózió, vagy éppen a növényzet állapotának azonosításában.

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

A mesterséges intelligencia megjelenésével új korszakba lépett az emberiség. Nincs ez másként a napelemparkok üzemeltetésénél is. A drónok és a mesterséges intelligencia kombinálásával többek közt lehetőség nyílt a két képalkotási módszer alapján pontosabb adatok kinyerésére, számítások elvégzésére, ezzel teljesebb képet nyújtva az egész rendszerről. A mesterséges intelligencia segít még a problémák előrejelzésében, azok kiküszöbölésében

5G

A drónok esetében kialakítható egy olyan rendszer, amelyben a szerkezetek összehangoltan rajokban gyűjtik és továbbítják az adatokat.  Ez azonban csak egy gyors adatátvitelt lehetőség esetén biztosítható. Ebben segít az 5G!  Ezek a hálózatok 100-szor is gyorsabbak lehetnek, mint a ma használt 4G. Az 5G-vel lehetségessé vált az adatok folyamatos nyomonkövetése és azok hardverről a felhőbe történő feltöltése, ahol az adatok további elemzésre már könnyedén hozzáférhetők. Az 5G hálózat által például még naprakészebb információk nyerhetők ki a napi meteorológiai folyamatokról és a növényzet fejlődéséről.

Ezeknek a technológiáknak az alkalmazásában azonban komoly lemaradásban vannak a hazai napelemparkok. Ugyanakkor érdemes mérlegre tenni az ezekre az eszközökre és alkalmazásokba fektetett költséget és a bizonytalan ellenőrzés miatti esetleges termelési kiesést.