Környezetvédelem

Gyorsabban megtérülhetnek a napelemes rendszerek! Mutatjuk hogyan!

A napelemes támogatásoknak, pályázatoknak köszönhetően a beruházás akár évekkel korábban megtérülhet.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Magyarországon a háztartások energiahatékonysága hagy némi kívánnivalót maga után. A fosszilis hordozók használata miatt az energia eleve meglehetősen drága, a rossz hőszigetelés miatt pedig további energiát pazarolunk el. Mindez nem csupán pénzkérdés: az alacsony energiahatékonyság jelentős kibocsátással is jár, ami a globális felmelegedés mellett a légszennyezést is fokozza. A legjobb megoldást az alternatív energiaforrások, például a napenergia otthoni alkalmazása, valamint a megfelelő hőszigetelés jelenti. Az ilyen típusú beruházások költségesek lehetnek, de szerencsére ma már több olyan támogatás is elérhető, amely csökkenheti a költségeket. Ilyen többek között a bő egy éve futó otthonfelújítási program. A pályázat keretében különböző kül- és beltéri munkák számolhatóak el, így például a napelemes és hőszigetelési projektek is. A támogatás legfeljebb a beruházás fele, az anyagköltség és munkadíj után 50-50 százalékban.

Maximum 1,5-1,5 millió forint kapható, ami azt jelenti, hogy elvileg egy 6 millió forintos projekttel lehet a legtöbb támogatást szerezni. Pályázni utólagosan, számlák bemutatásával lehet, a programmal párhuzamosan pedig egy otthonfelújítási kölcsönt is elindítottak, hogy segítsék az előfinanszírozást. A pályázat előreláthatóan év végéig fut majd. A támogatás az elmúlt 15 hónapban rengeteg ember érdeklődését keltette fel. Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára április 6-i közleménye alapján eddig több mint 125 ezer család pályázott, és több mint 205 milliárd forint támogatást ítéltek meg – írja az MTI. A közlemény szerint mára csaknem félmillió ember élhet olyan otthonban, amelyet állami támogatás igénybevételével újítottak fel.

Az államtitkár emlékeztetett: tavaly óta a gyermekes családok nemcsak új otthonuk megvásárlásához és építéséhez, hanem meglévő otthonaik felújításához is vissza nem térítendő állami támogatást és kedvezményes kamatozású hitelt kaphatnak. Az otthonfelújítási program mellett ősz óta az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára kidolgozott napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat is elérhető, melyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás szerezhető. Ezen program első üteme már lezárult, legközelebb 2022 őszén lehet igényelni.