Környezetvédelem

Hiába jelenthetne segítséget, mégis tiltják az erkélynapelemek használatát

Sok európai országban az erkélyre szerelhető napelemek használatához egy egyszerű regisztráció szükséges csak.

Napelem rendszerrel vehetjük fel a harcot az elszálló villanyárakkal szemben. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A rezsicsökkentés átalakítása óta különösen nagy az érdeklődés az erkélyre szerelhető napelemek iránt – írja a G7. A pár panelből álló lakossági mini napelemes rendszerek olcsók, egyszerűek és csökkenthetik a villanyszámlát. Az eszközök konnektorba dughatóak, és amikor süt a nap, egy átalakítón (mikroinverteren) keresztül táplálnak áramot az otthonba. A rendszer nem termel sok energiát, leginkább arra jó, hogy „besegítsen” a napközbeni fogyasztók, így a hűtő ellátásába. Az európai országokban az ilyen napelemek használata általában csak bejelentéshez kötött. Németországban például az erkélynapelemet 600 wattig egyszerű, regisztrációt igényelő műszaki cikknek tekintik, jelenleg pedig azon dolgoznak, hogy 800 wattosra tornázzák fel a határt. Ausztriában, Hollandiában és Svájcban még egyszerűbb a bejelentés, bizonyos helyeken viszont a szolgáltató speciális dugaljt kér.

Bár hasonló termékek itthon is elérhetőek, akár hazai online boltokban, telepítésük pedig igen egyszerű, a magyarországi áramszolgáltatók az általános szerződési feltételeik alapján nem engedélyezik használatukat. Az alkalmazást biztonsági és technológiai okok miatt tiltják. A 600-800 wattos érték egy európai bizottsági rendelet miatt fontos. Ennek értelmében a 800 wattos feletti rendszerek számítanak „jelentősnek”, ha valaki tehát egy ilyen kis méretű áramtermelő egységet köt a háztartására, akkor annak hatása jelentéktelen., nem tudja kielégíteni az átlagos háztartás fogyasztását. Érdekes módon a hazai szolgáltatók általános szerződési feltételeibe nem került be ez az értelmezés.

A tilalom furcsa jogi helyzetet szül. Egyrészt tisztességtelen üzleti magatartás olyan terméket árusítani, amelynek használata nem engedélyezett, másrészt viszont a közműcéggel szerződésben álló fogyasztótól elvárható, hogy alaposan átolvassa az általános szerződési feltételeket. Harmadrészt azonban ha az ászf-ben úgy szerepel a megkötés, hogy az biztonsági és technológiai okokkal alaposan nem támasztható alá, akkor pont a szolgáltató jár el tisztességtelenül. A helyzetet jogi eljárásban kellene tisztázni, ami sürgető lenne, hiszen a rezsicsökkentés átalakulása miatt valószínűleg tovább nő majd a kereslet.