Környezetvédelem

Vízzel és homokkal telepíthető napelemes rendszer mutattak be

A Landatu Solar egy könnyű, vízzel, homokkal vagy kaviccsal tölthető fel, műanyagból készült napelemes rögzítőrendszert mutatott be.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Landatu Solar egy könnyű, műanyagból készült rendszert mutatott be, amely vízzel, homokkal vagy kaviccsal tölthető fel, így sík felületen napelemes rögzítőrendszerként működhet – számol be a PV Magazine. A szállítás megkönnyítésének érdekében az egységek egymásra helyezhetőek, a telepítés révén pedig elkerülhető, hogy a tetőbe kelljen fúrni. A termékről a február 20. és 23. között Madridban megrendezett Genera energetikai és környezeti kiállításon rántották le a leplet. A Landatu alapvetően úszó napelemekre specializálódott, a területet gyűjtött tapasztalatait most a szárazföldi rendszereknél kamatoztatja. A kétrészes, nagy sűrűségű polietilén ballasztrendszer üresen kevesebb mint 3 kilogrammos, feltöltve viszont komoly stabilitást ad. „Az alapot fel lehet tölteni vízzel, kaviccsal vagy homokkal” – mondta Alfredo Solano, a Landatu vezérigazgatója. Mint hozzátette, a rendszer kapacitása 56 liter, de kaviccsal vagy homokkal használva akár 100 kilogrammos tömeget is elérhet. A spanyol startup állítása szerint a rögzítőrendszer akár elképesztő, 162 kilométer per órás szélsebességnek is képes ellenállni, a termékre tíz év garancia érhető el.

A Landblocknak nevezett eszköz 465-szer 1235-szer 480 milliméteres, a csomag dugókkal, fém rögzítőelemekkel és rozsdamentes acélból készült csavarokkal kapható. A fotovoltaikus modulok közvetlenül ezen tartószerkezethez vannak rögzítve az extra alkatrészekkel, így elkerülhető, hogy a tetőt át kelljen fúrni. A panelek 15 fokos szögben helyezhetőek el a rögzítőben. Landatu szerint a ballasztrendszer akár 10-szer könnyebb is lehet, mint a hagyományos, betonos rögzítők, ami nemcsak megkönnyíti a telepítést, de a felszerelés biztonságát is növeli. A szakember először elhelyezheti a terméket a kívánt helyre, és elég ezután feltöltenie. A Landblockkal már egyetlen telepítő is elég lehet egy kisebb, hat modulból álló rendszer kialakításához, és további előny, hogy az egységek egymásra helyezhetőek, igen kompaktak és könnyen szállíthatóak. Egyetlen négyzetméteren akár 40 egység is elférhet.

Nem a Landatu az első cég, amely könnyű, a napelemek telepítését segítő rögzítőrendszert mutatott be. A finn Rauli fejlesztéséről korábban írt már az alternativenergia.hu, a sínekből és tartóelemekből álló, egyszerűen összepattintható rögzítőt 2021-ben mutatták be. A Rauli 2023-ban egyébként ismét részt vesz a legnagyobb napelemes kiállításon, az Intersolaron Münchenben.