Környezetvédelem

A kormány új tervezete minden lakástulajdonost érinteni fog

Az Energiaügyi Minisztérium új szabályokat javasol az ingatlanok energiahatékonysági tanúsítványainak átalakítására, enyhítve az építkezők követelményeit és kibővítve az új épületek energiaszintjének technológiai megfelelését.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Új részleteket osztott meg az Energiaügyi Minisztérium arról, hogy novembertől miként alakítaná át a kormány az ingatlanok energiahatékonysági tanúsítványaira vonatkozó rendszert – számol be a Portfolio. Az új szabályok értelmében készülő tanúsítványok többek között enyhítik az építkezőkkel szemben támasztott követelményeket. A jelenlegi tanúsítványt 2009-ben vezették be, ez az épület energetikai jellemzőiről tájékoztat, javaslatot tesz az energiahatékonyságot növelő felújításokra, amelyet újonnan épülő vagy értékesítésre, tartós bérbeadásra szánt épületekre kell elkészíttetni. A kötelezettség alól vannak kivételek, így az 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű ingatlanok, valamint bizonyos feltételek fennállása esetén többek között a nyaralók és műhelyek. A tanúsítvány energetikai minőségük szerint sorolja be az épületeket egy tizenkét fokozatú skálán. A közel 15 éves módszertan azonban nem vehette figyelembe az időközben elterjedt, korszerű épülettechnikai rendszereket, alternatív megoldásokat, például a napelemeket és LED-fényforrásokat, éppen ezért van szükség átalakításra.

Az új tanúsítvány-minta besorolásokkal, grafikusan mutatja meg a teljes épület vagy önálló épületrész, és az egyes gépészeti rendszerek energiafelhasználását, emellett részletes felújítási és korszerűsítési javaslatokat rögzít szakaszolva, ütemezéssel, költségtervvel. Az új épületekkel szemben elvárt, közel nulla energiaszintnek való technológiai megfelelés lehetőségei is kibővülnek, és megszűnik a kötelező megújuló részarány előírása, miközben a megállapítják a teljes életcikluson alapuló fajlagos szén-dioxid-kibocsátás felső határát.

Fontos továbbá, hogy az új szabályokat már nemcsak a használatba vétel idején, hanem az építési engedélyezési vagy egyszerű bejelentési eljárásban is figyelembe kell majd venni. A számításokat is tartalmazó műszaki leírást vagy építészeti-műszaki dokumentációt már a kivitelezés előtt, a tervezési időszakban szükséges elkészíteni. Az energetikai tanúsítványt az eladónak vagy a bérbeadónak a jövőben az adásvételi vagy bérleti szerződés megkötésének napjáig be kell mutatnia, legkésőbb pedig az átadás napjáig oda kell adnia az új tulajnak vagy bérlőnek.