Környezetvédelem

Jó hír annak, aki támogatással napelemet telepítene

Január közepén indul a napelemes pályázat, amely keretében maximum 5 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhat.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás  napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

Már korábban kiderült, hogy Napenergia Plusz Program néven 2024-ben új, napelemes lakossági támogatási rendszer indul, Lantos Csaba energiaügyi miniszter pedig december 4-én ismertette a program néhány részletét – számol be a Portfolio. Emellett a pályázati felhívás is megjelent. Mint kiderült, a rendszerben maximum 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető az új lakossági napelemes és tárolótelepítési pályázatokra, a programban legfeljebb a beruházás 66 százalékát támogatja a kormány tisztán magyar költségvetési forrásból. A pályázat jó lehetőségnek tűnik azok számára, akik 2024-től a még nem minden részletében tisztázott bruttó elszámolási rendszerben szeretnének napelemet és otthoni akkumulátor telepíteni.

A rendszerben napelemre és tárolóra együtt szabad csak pályázni, a napelem telepítése pedig minimum 4, maximum 5 kilowatt teljesítményű inverterrel, legalább 7,5, maximum 10 kilowattórás kapacitású akkumulátorral lehetséges. A napelem panelek teljesítménye emellett az inverter teljesítményének maximum 120 százaléka lehet. December 4-én még csak a kivitelezői regisztrációs folyamat indult el, a lakossági előregisztrációra 2024. január 15-étől lesz lehetőség. Az előregisztráció után a kiíró 15 napon belül dönt, hogy befogadja-e azt, hiánypótlást rendel el, vagy elutasítja a kérelmet. A keret 75,8 milliárd forintos, a döntéshozók 15160 darab támogatási szerződéssel számolnak. Ez jóval kisebb szám, mint az előző, nehézkesen végződő lakossági napelemes program, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást kínáltak.

A jelenlegi szabályok szerint a beruházás 34 százalékát önerőből kell fizetni. A nyertesek kétféle pénzügyi verzió közül választhatnak: a pályázó vagy kifizeti a kivitelező vállalási árának 34 százalékát és a többi pénzt majd utólag megkapja a kivitelező az államtól, vagy a kivitelező a támogatási előleget az államtól kapja meg, aztán az időközi és a záró elszámolás összegéből fizeti ki a nyertes pályázó a szükséges önerőt. Fontos például, hogy csak családi házra lehet pályázni, illetve használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére vagy épületrészére.