Környezetvédelem

A hálózati elosztók szolgáltatásminőségi követelményeinek teljesítését vizsgálta a MEKH

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi tevékenysége körében folyamatosan elemzi, illetve értékeli a szolgáltatások minőségét, valamint felügyeli a villamosenergia- és földgázszolgáltatók garantált szolgáltatásainak, továbbá ügyfélkapcsolati tevékenységének színvonalát - idézte keddi közleményében a szabályozó hivatal.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Ismertették: a fogyasztók védelme érdekében a MEKH határozatokban rögzíti a szolgáltatók tevékenységének minimális minőségi követelményeire, elvárt színvonalára, valamint az ügyfélszolgálatok működtetésére vonatkozó minőségi mutatókat. A MEKH hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta, hogy a villamos  energia és földgáz elosztói engedélyesek a 2022-2023-as időszakban mennyiben tettek eleget a határozatokban foglalt követelményeknek. A MEKH hatósági ellenőrzése hiányosságokat tárt fel a villamos energia elosztói engedélyesek – az ELMŰ Hálózati Kft., az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., az OPUS Titász Áramhálózati Zrt., az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. – esetében.

A vizsgálat megállapította, hogy az engedélyesek több esetben nem vagy nem időben válaszolták meg a fogyasztók dokumentált megkereséseit, a fogyasztók felé fennálló kötbérfizetési kötelezettségeiket késedelmesen teljesítették, számos alkalommal nem feleltek meg a telefonos ügyfélszolgálatok szabályos működtetésére vonatkozó követelményeknek. A feltárt hiányosságok miatt a MEKH minőségi mutatónként 4-16 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az elosztókat. A MEKH határozatban kötelezte az érintett társaságokat a fogyasztónak jogosan járó kötbérek, valamint a kiszabott bírságösszegek megfizetésére, illetve felhívta az engedélyeseket, hogy a továbbiakban kellő gondossággal járjanak el a garantált szolgáltatások és az ügyfélkapcsolati szolgáltatás minőségi követelményeinek teljesítése során. A hivatal hatósági jogkörében eljárva a jövőben is folyamatosan ellenőrzi az energiaszolgáltatók működését – ígérte a MEKH.