Környezetvédelem

Olcsó napelemek érkezhetnek Magyarországra, ha a kormány elfogadja a javaslatot

Hamarosan, akár Magyarországon is telepíthetünk erkélynapelemeket.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A svájci székhelyű Meyer Burger gyártó fekete heteroátmenetes (HJT) napelemmodulokat fejlesztett ki erkélyekre – számol be a PV Magazine. A kifejezetten esztétikus megjelenésű eszközhöz 800 wattos mikroinverterek, intelligens vezérlőegységek és rögzítő rendszerek tartoznak. Az erkélynapelemek az elmúlt években sok országban, így Németországban és Ausztriában, elképesztő népszerűségre tettek szert. Ezen eszközök kifejezetten kis, legfeljebb 0,8 kilowatt teljesítményűek, egy-egy háztartási berendezés áramellátására alkalmasak, cserében viszont rendkívül olcsók és nagyon könnyű őket telepíteni – üzembe helyezésükhöz még szakértőre sincs szükség. Az ilyen termékek használata az Európai Unió számos tagállamában engedélyezett, hazánkban azonban egyelőre nem. Ez rövidesen megváltozhat: a magyar kormány által az Európai Bizottságnak leadott helyreállítási tervből úgy tűnik, Magyarországon is számolnak az erkélynapelemekkel.

A vállalás alapján elvileg már 2023. március 31-én engedélyezni kellett volna ezen fotovoltaikus eszközöket, és bár a határidőt nem tartottak, idővel valóban feloldhatják a tilalmat. Ezt követően a kis kapacitású napelemek telepítéséhez elég lesz bejelentést tenni vagy regisztrálni. A svájci székhelyű, de Európában, az Egyesült Államokban, Ázsiában és Ausztráliában is működő Meyer Burger közelmúltban bejelentett berendezése az erkélynapelemek iránti erősödő keresletet igyekszik kielégíteni. Gunter Erfurt vezérigazgató az új termékről az X-en (korábban Twitter), a cég fiókján keresztül rántotta le a leplet, a hivatalos termékbemutató pontos időpontját azonban nem közölte. A vállalat a weboldalán osztotta meg az új technológia termékrészleteit. A cég hangsúlyozta: elkötelezett amellett, hogy szűk helyeken is maximális esztétikát és teljesítményt nyújtsanak.

A fekete heteroátmenetes paneleket a Meyer Burger németországi, Freibergben található gyárában készítik. A modul csomagja 800 wattos mikroinvertereket, intelligens vezérlőegységeket és rögzítő rendszereket tartalmaz. A fejlesztők, forgalmazók és telepítők egy erre a célra szolgáló űrlapon keresztül fejezhetik ki érdeklődésüket. Az árak egyelőre nem nyilvánosak.