Megújuló energiaforrások

Tízezer, mindkét oldalán termelő napelemet kapcsoltak hálózatra

A Next2Sun által fejlesztett 4,1 MW-os sorozat körülbelül 11 000 kétoldalas panelt foglal magában, amelyeket a kínai gyártó, a Jolywood állított elő.

 

A jövő héten a napelemes fejlesztésekkel foglalkozó német Next2Sun fog átadni egy projektet Donaueschingen-Aasen-ben, a Németország déli részén fekvő Baden-Württemberg tartomány területén, írta az mnnsz.hu.

A 4,1 MW-os szolár projekt hozzávetőlegesen 14 hektáron terül el. Körülbelül 11 000 n-típusú PERT kétoldalas szolár modul alkotja, amelyeknek a teljesítménye 380 W, ezeket a Jollywood nevű kínai gyártó szállította. Ezeket függőleges állványokra szerelték fel az utóbbi pár hónapban.

„A teljesítménybeli előnyöknek és különösen a hátsó oldalon elérhető kedvezőbb hatékonyság érdekében a jövőbeli projekteknél számolunk az olyan heteroátmenetes modulok használatával, amilyeneket a Meyer Burger kínált”– nyilatkozta a Next2Sun ügyvezető igazgatója, Sascha Krause-Tünker a pv magazine számára.

A Next2Sun azt közölte, hogy az üzemtől hozzávetőlegesen évi 4 850 MWh hozamot várnak. Az elektromos áramot a hálózatba fogják betáplálni, és kicsivel a 0,06 euró/kWh átlagár alatti ellentételezést fognak kapni érte. A projekt megépítésére a 750 kW fölötti napelemes projektekre vonatkozó német pályázati rendszer keretében került sor Krause-Tünker közlése szerint.

A cégnek vannak más fejlesztés alatt álló agrivoltaikus projektjei is. Most új rendszerek tervezésén dolgoznak partnereikkel az Erneuerbare-Energien-Gesetz támogatások rendszerében, és nagyfeszültségű projekteken energiavásárlási megállapodások (PPA) részeként, jelezte Krause-Tünker. A következő EEG projekt várhatóan 2021 harmadik negyedévében fog csatlakozni a hálózathoz.

Kép: Next2Sun