Megújuló energiaforrások

Brazília a világ etanol nagyhatalma

Idén Rio de Janeiróban rendezték meg a Michelin Challenge Bibendiumot, az alternatív hajtású járművek, üzemanyagok és innovációk bemutatóját. A vendéglátó ország nem titkolta nagyra törő terveit.

A rendezvényen a brazil cukornádipari szövetség élt a lehetőséggel, hogy megvédje magát a korábbi vádakkal szemben és reklámozza az etanolban rejlő hatalmas tartalékokat. Az utóbbi években nemzetközi szinten lehetett hallani az etanol létjogosultságát érintő kifogásokat: az őserdők feláldozását és más növényi kultúrák felszámolását hangoztatták.
A szervezet képviselői azzal érveltek, hogy az Amazonas menti klíma nem kedvező a cukornád termesztéséhez, másrészt az ültetvények több ezer kilométerre találhatóak az érintett vidéktől. Továbbá ahhoz, hogy a hagyományos üzemanyagok legalább 50%-át etanollal lehessen kiváltani elég a brazil termőterületek 1%-át a cukornád oltárán feláldozni.

A közvélemény megnyugtatására nagy szükség van: Brazíliában éves szinten közel 50 milliárd liter etanolt állítanak elő, ez a világ össztermelésének a felét adja. Az etanol az 1970-es években kezdett elterjedni, az olajválság hatására. Az ország az energiahordozóktól (elsősorban a kőolajtól) való függését szerette volna redukálni, mivel nagymértékű importra szorult. Érdekesség, hogy nemrég fedezték fel a brazil partok mentén minden idők egyik legnagyobb offshore olajmezejét, mely felkeltette a BP érdeklődését is…

Az ország 35ezer benzinkútja közül mindegyik rendelkezik legalább egy, tiszta etanolos (E-100) töltővel. A benzinhez 20 és 25 százalékos arányban keverik az etanolt, míg a dízelek esetében 5 százalékban. Ezt szeretnék a 2016-os olimpiára 12%-ra növelni.

Az autóeladásoknál több mint 90%-os a flex fuel (FFV), azaz vegyes üzemű gépjárművek részesedése, és az egyes cukornádtermelő cégek kitűnő kapcsolatot ápolnak a gyártókkal.