Megújuló energiaforrások

Bill Gates következő filantrópikus akciója – ivóvíz és energia Ghánának

Afrikában az ivóvíz és az energiahordozók hiánya már régóta megoldásra váró problémaként állnak a lakosság és a vezetők előtt. A Bill Gates Alapítvány által támogatott, szennyvízből ivóvizet és üzemanyagot előállítani képes berendezés egy élhetőbb jövőt kínál a helybelieknek.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány következő filantrópikus beruházása Ghánában fog megvalósulni: az Accra városában kiépítésre kerülő berendezés az iszapos állagú lakossági hulladékból és szennyvízből állít elő ivóvizet, valamint biodízelt és metánt.

Az alapítvány 1,5 millió dollárt költ a fejlesztésre, mellyel a Kolumbia Egyetem professzorát, Kartik Chandran-t bízták meg. Az afrikai oldalról a Waste Enterprises (egy amerikai vezetésű, Ghánában üzemelő cég), és a Kwame Nkrumah elnevezésű, tudományokkal és technológiákkal foglalkozó egyetem segíti a munkálatokat.

A harmadik világ lakóinak létfontosságú kérdés, hogy az ivóvízellátás problémáját végre hosszú távon sikerüljön megoldani. Minden évben 1,8 millió hal meg az olyan szennyvíz által kiváltott betegségekben, mint a kolera.

Ha a projekt sikeresen zárul, akkor nem csak Ghána számára tudnak ivóvizet és energiahordozókat biztosítani, hanem Afrika más országaiban is életképes alternatívát hívhatnak életre.

fastcompany.com