Megújuló energiaforrások

Minden tizedik lakos tőkéstárs a szélturbina-parkban

A dán határ közelében fekvő Niebüll észak-német városka 9300 lakójából 900 pénzzel járult hozzá, hogy megvalósuljon a helyi –szárazföldi - szélerőmű-parki fejlesztés és vélhetően kellő mértékben részesülhessen is annak üzleti-működési hasznából.

A sajtójelentés szerint Niebüllben a lakosok összesen 3 millió eurót áldoztak eddig a megújuló energiák felhasználásának fejlesztéséhez. Más városok lakói számára Niebüllben ezt a lehetőséget a szervezők nem adták meg – derül ki a photovoltaik-guide.de portál jelentéséből.

A kezdeményezés sikere nem csupán abban rejlik, hogy errefelé már általában ismerik a szélerőműveket, hanem az is, hogy megfelelően mozgósították a lakosságot – például szélerőmű-parkról szóló kisfilm rendszeres bemutatásával – a szél biztosította helyi áramtermelés gondolatának elfogadására, hogy az ilyen típusú energiatermelésben megtalálhatja a maga érdekeltségét, így azonosulhasson a megújulók szerepével.

Az észak-német szélparkok részben a térségbeli lakosság anyagi hozzájárulásával működnek, esetenként a lakossági „beszállás” aránya 90 százalék – írja a nevezett portál. Van, ahol az energiaellátás megújuló forrásokkal való fejlesztése eleve lakossági részvétellel valósul meg.

Niebüll esetében a hiányzó tőkét a májusban elkészült szélerőmű parkhoz helyi pénzintézetek hitel formájában biztosították. A park 47 millió kilowattóra áramot ad évente, ez egy 13 ezer lakosú város áramellátásához is elegendő.