Megújuló energiaforrások

A Ford még egy szélerőművet telepít az Angol összeszerelő üzeméhez

A környezet védelme és kímélése egyre több nagyvállalat gyakorlatában kap helyet. Erre jó példa a Ford is, hiszen nem rég telepített egy szélturbinát egy brit gyárához, hogy kisebb mértékben függjön az áramszolgáltatótól, és hogy csökkentse az ökolábnyomának méretét.

A Dagenhamben lévő dízelmotor-összeszerelő üzem mellé épített szélerőmű célja még az is, hogy 2500 helyett 5000 tonna szén-dioxidot takarítson meg a nagyvállalatnak évente.

Ez a turbina már a harmadik, amit a Ford ehhez az üzemhez telepített. Az új erőműre akkor lett szükség, amikor a Duratorq TDCi motorokat is a dagenhami üzemben kezdték el gyártani. Az erőművet 2011 májusában kezdték el építeni, és mára már megkezdte a működését.

Ezzel a három szélerőművel az egész üzem áramellátását megújuló energiával tudják biztosítani. A turbinák által megtermelt energia mértéke a következő példával szemléltethető: a két régebbi erőmű 5,92 millió kW/óra áramot állított elő évente, ez nagyjából 1800 háztartás áramigényét fedezhetné. Az újonnan telepített turbinával összesen 11,4 millió kw/óra áramot állíthat elő a Ford, vagyis majdnem megduplázhatja a szélenergiából nyert áram éves mennyiségét.

Másfajta megújuló energiát, például napenergiát a Ford-gyárak Európa szerte használnak, és két szélerőmű építését tervezik még a belgiumi Genkben lévő gyárnál is.

Forrás: http://www.ecofriend.com