Megújuló energiaforrások

A fotoszintézis során termelődő energiát is lehet hasznosítani

A Cambridge Egyeteme tudósai tervezőkkel közösen azon dolgoznak, hogy a növények fotoszintetizálása közben termelődő energiát fel lehessen hasznosítani.

Hogy hogyan néznek majd ki ezek az ún. biofotovoltaikus (BPV) eszközök? Dr. Paolo Bombelli Alex Driver és Carlos Perlata designerekkel együtt alkotta meg ennek a nagyon érdekes moszat-lámpának a tervét:

Az otthon hasznosítható ötletek mellett a csapat egy nyílttengeri BPV erőmű koncepcióját is kidolgozta. Ez az erőmű négyzetméterenként 5-6 wattot termelhetne meg, és a tervek alapján úgy nézne ki, mint egy hatalmas vízililiom, amelynek a levelét algaborította elemek alkotják. A tervezők szerint ez különleges „vízililiom” éjszaka is tudna áramot termelni, mivel az algák képesek a felesleges energiát elraktározni.

De ezzel még nincs vége az ötletek sorának. Terveztek még olyan, általuk csak „napárbocnak” nevezett tornyokat, amelyeket gyorsan növő alga borít. Ez a növény gyűjti össze és alakítja át a napból származó energiát. Mivel a földben lévő víz elegendő a növények táplálásához, a „napárboc” önfenntartó.

Még öt-tíz évbe is beletelhet, míg a BPV versenyképes lesz a hagyományos napelemek mellett, de addig is ezek a lenyűgöző találmányok megtekinthetők a szeptember 22-25-ig tartó londoni Design Héten.

Forrás: http://www.treehugger.com