Megújuló energiaforrások

Német szélturbinagyártó: irány Románia és Lengyelország

Egy jelentős német szakvállalat is beszállt a versenybe a romániai szélenergia-piaci torta mind nagyobb szeletének megszerzéséért.

A Nordex megkapta már megrendeléseit, és továbbiakra számít, mert illetékese közölte: a délkelet-európai ország a szélenergiát hasznosító kapacitásokat 2015-ig összesen 3 ezer MW-ra szeretné növelni, azaz a cég kilátásai ígéretesek.

A német vállalat egyébként két romániai megrendelőjének 4-4 szélturbinát épít, ezek összkapacitása 20 MW és a Nordex hosszú távú karbantartási munkát is vállalt. A turbinák már talán az idén áramot szolgáltatnak. Szó van romániai képviselet létrehozásáról – írja a Reuters hírügynökség.

Lengyelországban már van helyi vállalatuk és ott telepített szélerőműveik – összesen 93 MW-tal – már kiszolgálják a lengyel áramhálózatot. Még az idén további 50 MW kapacitást hoznak létre a lengyel piacon, ezért is nevezte meg Románia mellett Lengyelországot a Nordex jövőbeli kelet-európai törekvéseinek színhelyéül.

A cég képviselője megjegyezte, hogy keleti piaci növekedésük fő zálogai az új nagyméretű N117/2400 típusú erőművek, mert ezek tökéletesen alkalmasak a munkára a gyengébb széljárású körzetekben.