Megújuló energiaforrások

Egyedül nem megy: a Maldív-szigetek szakmai segítséget kér a szénsemlegesség eléréséhez

A Maldív-szigetek az első ország, amelyik külső segítséget kért a megújuló energiára való átállásban. Csütörtökön nyílt felhívást tett közzé az interneten, amiben szakemberek segítségét kéri. A tét nem kicsi: 2020-ig az ország összes energiaszükségletét megújuló forrásokból szeretnék fedezni, így a Maldív-szigetek lenne a világ első teljesen szénsemleges állama.

A csütörtökön elindított honlapon a szakértők világszerte azt a felkérést kapták az országtól, hogy gyakorlati tanácsaikkal segítsék az átállást mind az energiatermelést, mind az energiatárolást, mind a finanszírozást tekintve. Az Indiai-ócenon fekvő korallszigetcsoportot extrém mértékben fenyegeti a klímaváltozás, mert alacsonyan fekvő területei miatt a tengerszint-növekedés következtében nagy része lakhatatlanná válhat.

Mohamed Nasheed, a Maldív-szigetek elnöke 2009-ben már bejelentette a tervet, mely szerint az ország 2020-ra szénsemlegessé válik – ez a világ eddigi legnagyratörőbb környezetvédelmi terve. Nasheed már ekkor hozzátette, hogy reméli, sok ország követi majd a példájukat. A héten jelent meg az átalakítások műszaki terve és költségvetése, melyben a lehetőségeket és a forrásokat is számba vették. A tanulmány szerint 2020-ra 80-90%-kal csökkenhet az áramtermelés során keletkező szén-dioxid mennyisége. A 100%-os csökkentés is lehetséges, de ehhez új technológiákat kell bevetni.

A Maldív-szigetek elsősorban a napenergiára épít, 2020-ra az ország áramigényének 60%-át naperőművek fogják megtermelni. Egy új biomassza-erőmű egészíti majd ki a napelemeket, és pár szélerőművet is építenek.

Sajnos azonban a Maldív-sziegeteken kevés műszaki szakember van. A tanulmányban is olvasható, hogy „a cél megvalósításához a jelenleg rendelkezésre álló szakértelem nem elégséges”, ezért a gazdasági minisztérium külföldi szakemberek bevonását tervezi, akik ellenőriznék és kijavítanák a jelenlegi terveket, és segítetnének a kivitelezésben. Az újonnan indított honlapon mindenféle fórumot nyitnak majd, ahol mindent meg lehet majd vitatni, például azt is, hogy melyik a legjobb napelem.

Habár a klímaváltozás az átalakítás elsődleges oka, a kormány azt is hangsúlyozza, hogy a költségek lefaragását és az energiabiztonság növekedését is remélik a projekttől. Mahmood Razee, az ország gazdasági minisztere így nyilatkozott: „Azért fektetünk be a megújuló energiába, mert olcsóbb és tisztább, mint a fosszilis energia. Jelenleg az ország nagy mértékben függ a kőolajtól, az pedig egyre csak drágul, mi pedig egyre rosszabb helyzetbe kerülünk”. A tervekben még nem tértek ki arra, hogy a különböző eszközök – elsősorban a járművek – energiaellátását hogyan oldják meg, erre későbbi tanulmányokban szeretnének beszámolni. A turizmus miatti nagy légi forgalom szénsemlegesítésére is keresnek megoldást, de amennyiben nincs rá reális alternatíva, akkor kénytelenek lesznek kihagyni a repülőgépeket a szénsemlegesítési tervekből.

Forrás: http://www.guardian.co.uk/