Megújuló energiaforrások

A pénztőke érdeklődését várják a fejlesztők

Nagyobb szerepet kell játszaniuk az intézményi befektetőknek az alternatív energiaforrások fokozottabb kihasználásában. Ezt az egyik ilyen intézmény, a Prime Capital illetékese nyilatkozta a Handelsblatt című német üzleti lapnak.

Például Németországban, ahol az elhatározott energiaváltás mértéke a legnagyobb, égetően szükség van, lesz az ilyen befektetőkre. Nem csupán a nagy pénzigényű tengeri szélerőmű-parkok létrehozásához, hanem a megújuló energia hasznosításának más területein is.

A nevezett befektetési cég illetékese szerint Németországban a megújulók 2020-ra tervezett 35 százalékos felhasználási arányának eléréséhez évente körülbelül 14 milliárd eurónyi tőke kell. Ugyanakkor szerinte manapság elég nagy a tartózkodás a befektetésektől. A jelentős tőkeerejű pénzügyi beruházók, így a biztosítók és a nyugdíjalapok is kivárnak, egyelőre sajnos van hivatkozási alapjuk arra, hogy így cselekedjenek.

A kisvállalati energetikai beruházások nem érdeklik őket, márpedig ezek vannak túlsúlyban. Utóbbiak finanszírozási igényüket jellemzően úgy oldják meg, hogy az általuk létrehozott létesítményt igyekeznek eladni, ezzel jutnak a továbblépéshez szükséges készpénzhez. Félnek attól, hogy „komolytalan” finanszírozási ajánlatokba szaladjanak bele. Nem kívánnak tőkét gyűjteni nagyobb ügyletekhez, félve attól is, hogy azzal nem keresnek annyit, mintha gyorsan tető alá hoznak egy kisebb projektet. Vannak ugyan köztük, akik nagyobb projekteken törik a fejüket, de hamarosan kiderül: „túl kockázatos”.