Megújuló energiaforrások

Dubajban a napenergiára figyelnek

A fosszilis energiahordozókkal gazdagon megáldott Egyesült Arab Emirátusokban is energiaváltásra készülnek, van, ahol egyelőre elég szerényen. Dubaj energiaügyekért felelős vezetője bejelentette: 2030-ra tervezik az emírség energiaellátásának 5 százalékát megújuló energiaforrásokból biztosítani.

Ebben a váltásban természetesen a napenergiának szánják az oroszlánrészt, az illetékes szerint hamarosan elkészülnek egy ezzel kapcsolatos nagy beruházási tervvel, de ennek részleteiről nem közölt semmit. Mint ahogy egyelőre nem kívánta megbecsülni azt sem, mennyit is áldoznának a megújulók tervezett részarányának elérésére.

Dubaj gyors fejlődése, beruházásai megnövelték a városállamocska energiaigényeit, de ezt gyakorlatilag földgáz felhasználásával elégítik ki és csupán tavaly óta kezdenek arról beszélni, hogy az energiaellátást diverzifikálni kellene. Akkor elsősorban a „tiszta szén” technológiát említették, mint a károsanyag-kibocsátás mérséklésének lehetséges módját.

Az energiaügyi illetékes megemlítette, hogy 2030-ra a szén és a nukleáris energia kapna mintegy 12 százalékos részarányt a felhasználásban.

Dubajt ambíciók is fűtik: Abu Dzabi emírség már jelentős összeget fektetett a napenergia kihasználásába, de más zöld technológiák telepítésén is fáradozik, hogy ezek terén a világ vezető államává nőjön – írja az amerikai AP hírügynökség.