Megújuló energiaforrások

A StratoSolar „napelemsárkányai” olcsóbban állítanak elő áramot, mint az erőművek

2011.09.28. - 12:41  |  Nincs hozzászólás

A StratoSolar által kifejlesztett innovatív „napelemsárkányoknak” köszönhetően a napenergiából előállított áram olcsóbb, mint az erőművek által termelt – állítja a vállalat. Még 2007-ben állt össze az az önkéntes mérnökökből, kutatókból, értékesítőkből, marketingesekből és vállalkozókból álló csapat – szinte mindegyikük szilícium-völgy-veterán –, hogy kidolgozzák egy teljesen új napelem tervét. Egy év múlva megalapították a StratoSolar vállalatot, és 2010 októberében szabadalmaztatták a „napelemsárkányt”.

A StratSolar fotovoltaikus sárkánya tulajdonképpen egy merev alapra rögzített napelem, amely 10-20 kilométerrel a felszín fölött van rögzítve. A napelem összegyűjti a napfényt, majd átalakítja elektromos árammá és továbbítja a magasfeszültségű vezetékekbe, ahol csatlakozik az áramelosztó vezetékekhez.

A koncepció lehetővé teszi, hogy a napenergiát költséghatékonyan lehessen hasznosítani, és segít abban, hogy a napenergia igazán széles körben elérhető legyen, amire az elkövetkezendő 15-20 év során mindenképpen szükség lesz.

A napelemes sárkányok előnye, hogy nem függnek az időjárástól, hiszen olyan magasban vannak, ahol mindig süt a nap. Ráadásul a sztratoszféra – ahol a berendezéseket rögzítik – inverziós réteg, vagyis itt melegebb van, mint az alatta lévő légrétegekben, időjárása pedig nyugodt: nincsenek viharos széllökések vagy esőfelhők. Ezen felül a sztratoszférában erős és állandó a napsugárzás, így a napelemsárkányok jóval több (1,5-3,5-szer) energiát képesek előállítani, mint a hagyományos napelemek. A StratoSolarnál úgy gondolják, hogy az új fejlesztésnek köszönhetően olyan helyeken is elterjedhet a napenergia, ahol eddig az időjárás miatt nem volt elérhető vagy kifizetődő.

A napelemsárkány, mivel viszonylag folyamatosan és nagy mennyiségű energiát képes megtermelni elhelyezkedéséből fakadóan, csökkentené a költségeket is: előzetes számítások szerint 1 dollár alá is mehetne egy wattnyi megtermelt energia költsége ideális működés esetén – ez pedig az eddigi legolcsóbb, amit napelemmel állítottak elő.

Forrás: http://www.renewableenergymagazine.com

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »