Megújuló energiaforrások

Királyi avatást kap a sóolvadékos erőmű

Egyre nagyobb az érdeklődés a sóolvadékos naperőművek iránt. Európa talán legnagyobb ilyen erőműve működik már Spanyolországban – tudósít róla a CNN amerikai hírtelevízió annak alkalmából, hogy hivatalosan az erőművet csak most a héten adják át, a spanyol király jelenlétében.

Az Andalúziában lévő Gemasolar projekt 2650 darab tükre gyűjti a nap hőjét egy több mint száz méter magas toronyba. A 20 MW-os Gemasolar erőmű napfény nélkül is 15 órán keresztül képes folyamatosan szolgáltatni energiát. A beruházás 325 millió dollárba került.

Tavaly vált ismertté kontinensünkön az első olyan működő naperőmű, amelynek tükrei koncentrálják a nap fényét annak érdekében, hogy sót hevítsenek fel vele a hevítési ponton 500, de még a felhasználásakor is meglehetősen magas, 250-300 Celsius fokos hőmérsékletre.

Ezt a már folyékony anyagot használják fel a továbbiakban különböző más anyagok felmelegítésére, akár akkor is, amikor napfény nem éri már a tükröket. A spanyol erőmű esetében a só hőjével gőzt fejlesztenek, ezzel hajtják az áramot termelő turbinákat, az áramot pedig a hálózatba táplálják. Összesen mintegy 100 ezer háztartás áramigényét tudják kielégíteni a Gemasolarral.

A sóolvadékos naperőművek a CNN által megszólaltatott szakértő szerint a parabolatükrökkel felszerelt más koncentrált naperőművekhez képest sokkal hatékonyabban fűtenek: a só ugyanis háromszorta több hőenergiát képes tárolni, mint például az olaj.