Megújuló energiaforrások

A szélüzlet szereplői felfigyeltek a lengyelekre

Megteszi a hatását az érdekelt európai cégekre a lengyel kormány azon célja, hogy az ország szélerőművi kapacitásait 2015-re 2010-hez képest megháromszorozza, majd 2020-ig a kapacitások további évi 6500 MW-tal növekedjenek.

Erőltetett menetre váltott tehát a megújuló energiaforrások felhasználása, hiszen 2020-ra már azt is vállalta Lengyelország, hogy ezen forrásokból állítja elő a termelt áram 15 százalékát. Miután most 7 százaléknál tart, egyelőre elég komoly lemaradásban van több uniós országhoz képest. A szélenergia részaránya a felhasználásban mindössze másfél százalék.

Ezt ismerte fel Donald Tusk és kormánya nem olyan rég és a hírek szerint dolgoznak a megfelelő jogi kereteken ahhoz, hogy a megújulókba fektetők vonzónak találják a lengyel piacot.

A Wirtschaftsblatt osztrák gazdasági lap szerint már fel is figyeltek rá a külföldi szélturbinagyártó cégek, és köztük osztrák vállalkozások is. Igaz, miként másutt is Európában, a legjelentősebb beruházók a németek és a dánok, Lengyelországban újabban a spanyolok is, de más is szerephez juthat, hiszen a Lengyel Szélenergia Szövetség szerint országukban körülbelül 750 millió eurós piaci lehetőséget ragadhatnak meg, csupán ebben az évben.

A gazdasági lap úgy tudja, hogy Ausztria részéről a Raiffeisen Energy & Environment (REE) vállalat halad jól egy nagyobb szelet megszerzésében a lengyel szélüzletből: négy-öt projektről tárgyalnak, ha ezek megvalósulnak, úgy az ágazatba 80 millió eurós beruházást hajthatnak végre az elkövetkezendő 2-3 évben. A cég vonzónak találja a lengyel áramszolgáltató kínálta hosszú távú áramátvételi megállapodásokat és a lengyelek adta hozzájárulásokat.