Megújuló energiaforrások

Románia végre meghozta a törvényt a megújulók hasznosításáról

Hosszas fontolgatás után Románia törvényt alkotott a megújuló energia fokozottabb hasznosításáról, amelyet a Reuters hírügynökség így kommentál: jövőre az országban 2 és fél százalékkal drágul a fogyasztóknak a villanyáram.

Nem véletlenül vitatkoztak róla sokat, ugyanis az Európai Unió korábban aggályait fejezte ki a tervekkel kapcsolatban, azt kifogásolva, hogy túl nagy kedvezményt ad a megújulókat hasznosító vállalkozásoknak. Romániában ezek az eddigi információk szerint elsősorban szélenergetikai vállalkozások lesznek majd.

Utóbbiak már részben ki is építették állásaikat, tudván, hogy a beruházók zöld igazolásokat kapnak az általuk épített erőmű minden megawattnyórányi áramtermelésére, mely igazolást a hálózati áramszolgáltatóknak adhatják el.

A romániai áramellátás ellenőrző szerve, az ANRE által készült becslések szerint a zöld igazolások birtokosai tíz év alatt akár 10 milliárd eurónyi támogatáshoz juthatnak ezen az úton. Az áramtermelő egyszer nyerhet az igazolás eladásával, de nyer magával az áramnak az eladásával is, már annál is inkább, mivel az áramot egyre nagyobb arányban kell a szállítónak majd átvennie a termelőtől.

Mindezek alapján egyes pesszimista becslések azt várják, hogy Romániában az áram ára tíz év alatt akár 30 százalékkal is nőhet.

Románia kihasználható szélenergia „kapacitását” 14000 MW-ra becsülik. Ebből a múlt év végére kevesebb mint 500 MW termelőkapacitás jött létre. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben igen jelentős beruházóként jelent meg a román szélpiacon például a cseh CEZ energiavállalat, amely 1,1 milliárd eurót szán egy szárazföldi szélerőmű-park építésére Dobrudzsában, ami ez idő szerint a legnagyobb ilyen létesítmény lenne Európában