Megújuló energiaforrások

Burgenland két óriást kap

Magyarok is nagy számban megcsodálhatják majd, ha a helyén áll és működik. A burgenlandi Potzneusiedl ugyanis elég közel van a magyar határhoz, márpedig itt állítják fel az eddig létező legnagyobb szélturbinákat, kettő darabot.

Magasságuk eléri a 200 métert, a turbinafej és a széllapátok is hatalmasak, 650 tonnát nyomnak együtt, emiatt a világon ma létező legnagyobb daruval kell őket a helyükre rakni.

A burgenland.orf.at portál képekkel illusztrált tudósításából kiderül, hogy a vállalkozást levezénylő Bewag vállalatnak, az ágazat ausztriai vezető cégének decemberre az egyik óriást már üzembe is kell állítania, az viszont nem szerepel az anyagban, milyen kapacitású is a hatalmas szélturbina. Minden esetre ha mindkettő munkába áll majd, az általuk termelt áram elegendő lesz a tartományi főváros, Eisenstadt teljes áramellátásához. Hatékonyságuk ugyanis olyan nagy, s mindemellett a szélerőművi technológiák legjobbjával rendelkeznek – olvasható a portálon.

Burgenland nagyon büszke szélerőműveire: 2000-ben ezek még csak a tartomány áramellátásából 3 százalékkal vették ki részüket, jelenleg már 50 százalékkal és 2013-ban a tartomány első számú emberének nyilatkozata szerint Burgenland áramát 100 százalékban tudják majd fedezni a helyi szélturbinák.